Minek nézegetünk másik galaxisokat mikor a legközelebbi csillag sem tűnik elérhetőnek belátható időn belül?
Mondjuk hogy felfedezzünk olyan tudományos tényeket, amik itt, nekünk is segítenek.
Jobban megérteni a Nap működését, naprendszerünk, galaxisunk jövőjét, a földi életet, a fizikát...
És lehet, hogy téged nem érdekel, hogy egy, az életedben fizikálisan nem elérhető bolygón van-e élet.
De sok embert igen. Nagyon sokat.
Mert a tudomány arról is szól, hogy semmire se legyünk ignoránsnak, legyen az bármilyen elérhetetlen, attól az még ott van, létezik.
Az okosabb felvilágosultabb emberek szeretnék tudni, hogy amúgy hol vagyunk és mi ez az egész, ehhez pedig távolra kell nézni.
Megértem én, hogy a kertben kapálgató, hat elemis Pista bácsit nem érdekli, mi van a telekhatáron kívül.
De ha az előző generációkban sem érdekelt volna senkit, most nem lenne kapája sem, maximum szakócája.
#6:
Azért a Martian nem volt rossz, még Neil deGrasse Tyson szerint is a leghitelesebb sci-fi film. A Gravitációt a borzalmas fizika ábrázolása eléggé lerontotta nálam (utólag, első nézésre annyira nem tűntek fel, mert nem figyeltem, de utólagos nézésre tényleg borzasztó).
Viszont nálam még mindig az Interstellar az etalon ezen a téren, még akkor is, ha a vége fantasy, és van benne néhány tudományosan megkérdőjelezhető dolog, azt azért rendesen odatették, és egy Nolan-féle epikus történetet meséltek el, örök kedvenc.
Tényleg, miért nem csinálnak már ilyen filmeket? Az utóbbi űr-filmek mind ilyen kis gagyik voltak, nem az a jófajta :(...
#7: Valóban, az ilyen filmek ébresztenek némi tudományos érdeklődést nagyobb tömegekben. Még itt a GYK-n is sok kérdés megjelent ezek alapján, az pedig a siker jele.
Éppen ezért megbocsátható mértékűek a hibáik.
A legkorrektebb szerintem a Martian volt.
A kiszúrt kesztyű és a marsi vihar túlméretezése volt csak igazi "bug", de a sztorihoz meg kellett.
Az Interstellarban Kip Thorne sokszor lett felülbírálva a producer ,rendező stb, által, a látvány és sztori érdekében. De még így is jó és értékes figyelemébresztő.
A Gravitáció?
Hát...Igen, figyelemébresztésre jó. Nagyon tele volt irrealitással, fizikai lehetetlenséggel, de így is.
Azért nem szólom le, mert moziban 3D-ben néztem meg és olyan ütősen tudta átadni a nulla G állapot érzését, irányérzék-vesztését, hogy a végén alig tudtam felkelni a székből. Zseniális volt a látványépítése.
Vannak azért olyan hard-tech sci-fik, amik elég korrektek tudományosan. Az Ad Astra is az. Csak sajnos mint film nem túl jó.
A mozifilmeket kezdik lekörözni ebben a sorozatok.
Expanse például.
Teljesen reális technikai jövőkép.
Sajnos nem elég magas a nézettsége és értékeltsége az ilyeneknek.
A legtöbb reális sci-fis sorozat első évaddal elhal, mozifilm nem hoz eleget.
Ja...? Kritikának tűnt :) Szerintem is jó a Martian, de közel sem a leghitelesebb film, a leghitelesebb sci-fi az az Apollo 13. Annak láttam még a mozifilm előtt a doksi filmjét és kb szóról szóra ugyanaz, mint a mozifilm. Az hiteles. A Martian is teljesen jó, aki nem látta uzsgyi nézze is. :)
Spoiler!!!
/Halkan :) a Martianban vannak hitelességi anomáliák, de nem szóltam./
Na igen, a The First-ből megnéztem volna egy 2. évadot. Annak vége lett, amikor épp elkezdődött a lényeg. Az Expanset még nem kezdtem el, de nagyon el kéne már, rég óta kíváncsi vagyok rá. Ez a Raised by Wolves sem tetszett, de azt már kitárgyaltuk.
Reménykedjünk, hogy az a Tom Cruise-os űr film állat lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!