Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért csak uránt használunk...

Miért csak uránt használunk az atomreaktorokban?

Figyelt kérdés
A kérdésem nem az U-235 arra a tulajdonságára vonatkozik, hogy csak ez az atom bocsát ki 2-3 neutront, és ennélfogva csak ez az atom képes láncreakcióra. Hanem azt szeretném megtudni, hogy egy tetszőleges másik atommag is meghasadhat a becsapódó neutron miatt? Ugyanis az atomreaktorban felszabaduló energia 90%-a a szétrepülő részecskék mozgási energiája jelenti. Tehát az U-235-öt a láncreakció miatt kell az üzemanyag cellákba rakni, viszont mellé lehetne rakni más atommagokat is nagyobb mennyiségben, amelyek esetleg nem bocsátanak ki neutront (legfeljebb 1et), viszont így energiát termelnének.
2021. nov. 26. 00:39
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Lehet, csak nagyon durva eredménye lesz.

A bevitt energiából anyag lesz, és egész füzéreket össze lehet így rakni. Úgy tudom, a rekord 250 részecske körül van.

2021. nov. 26. 11:57
 12/20 A kérdező kommentje:

[link]

Az ólom nagyjából 205-210 nukleonszámú, és a fenti grafikon alapján igenis lenne energiatermelés a hasadásából. Ha jól tudom az ólmot sugárvédelmi szerepe a gammafotonok ellen van, nem azért mert extrajó neutronelnyelő. De ilyen infókat sehol nem találtam, hogy melyik atommag milye jól hasad meg, azért tettem fel a kérdést... ha nem hasad az ólom akkor nem, és kész

2021. nov. 26. 12:03
 13/20 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A hidrogén hasítására volnék nagyon kiváncsi, azt is kiprobálhatnák."

Sőt, hasítsunk elektront. Neutrínót. :D

Tapasztalatom szerint a keményfa tönk hasítása is energiát termel, én legalábbis erősen leizzadok tőle.

2021. nov. 26. 14:14
 14/20 A kérdező kommentje:
Én gyenge pillanataimban fotonokat hasogatnek :D
2021. nov. 26. 14:52
 15/20 Wadmalac ***** válasza:
100%
Az sem rossz.
2021. nov. 26. 15:14
 16/20 Marci71 ***** válasza:
100%
Az ólmot azért használják sugárvédelemre mert nincs radioaktív izotópja azaz a besugárzás hatására nem lesz ő maga is radioaktív, más anyagok a neutronsugárzástól gyorsan radioaktívvá válnak mert befogják a neutronokat, de más sugárzás is felaktiválhat atomokat. A radioaktív bomlási sorok általában ólommal végződnek.
2021. nov. 26. 18:32
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

"de miért csak ilyen "egzotikus" atomokat használunk, mint az urán, tórium, plutónium? Ezekből nincs olyan sok."

Az urán mióta egzotikus?

"Az urán elszórtan az egész földkéregben megtalálható. Átlagos koncentrációja 3-5 gramm/tonna (3-5 ppm). A földkéreg urántartalma - 25 km mélységig számolva - 100 milliárd tonnára becsülhető, míg az óceánoké 10 millió tonnára"

Az oké, hogy csak néhány helyen van gazdaságosan bányászható mértékben feldúsulva, de egyáltalán nem egzotikus.

2021. nov. 26. 21:36
 18/20 A kérdező kommentje:
Nem tudom miert de en az olmon tuli elemeket egy zsakba rakom, talan azert mert egyikkel sem volt kozvetlen kapcsolatom...
2021. nov. 26. 21:53
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Vagy csak nem tudsz róla. A földkéregben lévő urán bomlásterméke a pincékben felhalmozódó radongáz. De ha kiugrasz pécs mellé Kővágószőlősre és szerencséd ( meg egy GM számlálód is ) van akkor még akár találhatsz is itt-ott urán tartalmú kőzetmaradványt. Esetleg ha időd engedi akkor kiugrasz Prága alá Dubenecbe, ahol az autópálya mellett van egy "meddóhányó" ahol garantáltan fogsz találni uránt:

https://www.youtube.com/watch?v=bi0-q9ro6QQ

Esetleg olyan helyen is lehet próbálkozni, ahol más fémek kitermelésekor gyűlhetett össze valami egzotikusabb anyag, pl szinesfémbányák meddőhányóinál, felhagyott bányáknál..

2021. nov. 26. 22:00
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy kb a Toriumnál könnyebb atommagok, már elég stabilak nem hasíthatok ketté, csak ugy simán neutronokkal. Feltételezem bármilyen atommagot szét lehetne törni, csak túl sok energiát kéne befektetni, szóval gazdaságtalan lenne, vinné az energiát, nem termelné.
2021. nov. 27. 06:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!