Biológiai oxidáció/erjedés?
A lebontó folyamatokban mindig létrejön a citrát-kör, és csak utána dől el, hogy folytatódik e a terminális oxidáció(AEROB), vagy pedig erjedés(ANAEROB) következik be?
Jól értelmezem?
Kicsit elvesztem ebben a rengetek információ halmazban.
Valaki el tudná egyszerűen, lényegretörően magyarázni?
Nagyon hálás lennék!
"A lebontó folyamatokban mindig létrejön a citrát-kör, és csak utána dől el, hogy folytatódik e a terminális oxidáció(AEROB), vagy pedig erjedés(ANAEROB) következik be?"
Nem. A citrátciklus csak oxigén jelenlétében megy végbe. A glikolízis végén (a piroszőlősav képződése után) dől el, melyik irányba megy végbe a folyamat.
A citrát kör csak akkor tud működni, ha az általa termelt NADH-t és FADH-t valami elhasználja, azaz visszaalakítja NAD-dá és FAD-dá. Ezt a funkciót általában a terminális oxidáció látja el. Amikor alkoholos vagy tejsavas erjedés történik, akkor a sejt nem használ fel oxigént, nincs terminális oxidáció, és emiatt a citromsav ciklus is leáll, helyette a glikolízis által termelt piruvátból alkohol vagy tejsav lesz.
(Zárójelben jegyezném csak meg halkan, hogy ezek a folyamatok oxigén jelenlétében is működnek megfelelő mikroorganizmusban, alkoholos italok erjesztése során például nem kell oxigénmentes környezetet biztosítani az élesztőnek, hogy erjesszen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!