Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Földünk tömege az idő előrehal...

Földünk tömege az idő előrehaladtával inkább növekszik vagy csökken?

Figyelt kérdés

Anyagot ugye mindenféle aszteroidák, meteorok, kisbolygók hoznak.

Ha túl nagy a becsapódó égitest (pl. a 65 millió évvel ezelőtti), az növeli az égitest súlyát? Mert ha jól tudom jelentős mennyiségű anyag el is távozott a becsapódás után...

Ha nincs jelentős méretű/számú becsapódás, ami növelné a bolygó súlyát, akkor a légkör (ennélfogva a bolygó) veszít a tömegéből a napszél vagy a nagy energiájú sugárzás miatt? Mert gondolom "nyugodt" körülmények között ez az egyetlen módja a tömegdeficitnek.

2021. nov. 4. 16:21
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Kérlek alássan, ne vedd zokon a megjegyzésem! A magam laikus részéről egyébként tkp. kérdés volt, hogy van-e a Földnek súlya, vagy nincs,- ezért is írtam oda, hogy “szerintem” (4), azaz kíváncsi voltam, mit szólnak hozzá a hozzáértőbbek.
2021. nov. 8. 10:12
 12/14 Wadmalac ***** válasza:

"van-e a Földnek súlya"

A súly fogalmában benne foglaltatik, hogy mihez képest nézve. Kell egy gravitációs vonzás, ami alapján "mérhető".

Éppenséggel megnézhetjük a Föld "súlyát" a Nap, a Mars, bármelyik égitest vonzásából kiindulva.

Csak nincs értelme.

A súlyfogalmat alapvetően EGY nagy gravitációs vonzáshoz nézzük, nem x darab eredőjeként.

Igazán sehol nincs értelme, csupán egy égitest és egy vizsgált súlyú tárgy viszonyaként.

2021. nov. 8. 11:42
 13/14 anonim ***** válasza:
Viszont az alátámasztás fogalma se hagyható ki a súly értelmezéséből, nem csak a nagy gravitációs mező.
2021. nov. 8. 13:27
 14/14 Wadmalac ***** válasza:

"Viszont az alátámasztás fogalma se hagyható ki"

Benne is van.

Ha a Hold nem keringene a Föld körül, de alátámasztanám, akkor sem esne le.

:)

2021. nov. 8. 13:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!