Hatással lehet a földmágnesesség a karórára, ha az hosszú ideig (évekig) egyfolytában ugyanazon a helyen van?
az óraszerkezetek már nagyon régóta nem mágnesezhető anyagokból készítik, tehát biztos, hogy nem a föld mágneses tere okozta a hibát.
elvileg a por sem árthatott neki, mivel zárt térben van a szerkezet.
az viszont könnyen elképzelhető, hogy a kvarc -vagy az osztó- pontatlan és ez okozta a késést.
a kvarcórákban általában van egy trimmelő kondi, azzal lehet beállítani a kvarc frekvenciáját.
Esetleg nem az elem merült 2 év alatt?
Nem biztos hogy jól ki tudta kompenzálni a feszültségesést (vagyis lassult tehát késni kezdett).
Kb 2 év egy elem egy órában annyi időnként cserélni kellene benne.
A kérdésre visszatérve a föld mágnesesség ennyit nem befolyásolhatott!
Az alkatrészek ugyan nem mágnesezhetőek, viszont a mikromotorban a változó mágneses tér tud feszültséget indukálni vagyis gyorsabban forog tőle a motor és ezzel a mutató is.
Igaz ettől elvileg nem késni fog hanem sietni.
Nem volt esetleg valamilyen nagy teljesítményű berendezés a közelben?
Transzformátor vagy bármi más? Esetleg vezeték akár a falban futó is.
Csak egyszer nagyon rég nyári gyakorlaton úgy jártam hogy pont hegesztenem kellett és a mutatós mikromotoros karórámat a pont-hegesztő erős mágneses tere előretekerte pár órával.
Én meg ránéztem az órámra, "hát lejárt a munkaidő" viszlát.
Otthon meg még az ebéd sem volt kész meg észrevettem hogy előrébb járok sokkal mint az órák.
Visszaállítottam a karórám.
Másnap persze kérdezték bent miért léptem le olyan hamar?
Mondtam van egy ötletem miért.
Odamentünk a ponthegesztőhöz és úgy csináltam párat és a mutatók pörögtek előre eszeveszetten.
Az óra túlélte de többet ilyen helyen nem viseltem (volt fali óra is).
Maga a jeladó kvarckristály nem tud késni, sietni, de az ezen jel alapján működő "léptető" elektronika hibázhat, ha "kihagy", tipikusan késést okozva.
Valamelyik kis tranzisztor, esetleg a komplett "chip" öregedő vagy simán gyári hibás elem lehet.
Ha a kvarc nem elég pontos és a rádiós központi (céziumos)atomórával szinkronizáló nem elég megbízható akkor lehet szerezni vagy építeni kellően kicsi és hordozható rubídiumosat is.
Mellesleg elvileg már készül a karon hordható céziumos atomóra verzió is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!