Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a matematikai gondolkodás?

Mi az a matematikai gondolkodás?

Figyelt kérdés

Az előbb olvastam erről itt az oldalon egy kommentben. De ezt már tavaly is feljött (esti gimiben) a tanár úr azt mondta, ezt akarja megtanítani. Aztán persze az online oktatás miatt ebből nem lett semmi.

Hogyan kell elsajátítani a matematikai gondolkodást? Mit jelent ez?

2021. okt. 18. 14:13
 1/8 anonim ***** válasza:
15%
azt hogy számolsz. Pl mekkérdik mennyit fogyassztol hétvégente, akkor te nem rávágod egyből hogy egy disznót meg egy tehenet, hanem kiszámolod fejben hogy ennyi meg annyi tételt. Ez a matek gondolkodás
2021. okt. 18. 14:44
 2/8 A kérdező kommentje:
Hát ebben nincs semmi különös. Ezt eddig is tudtam.
2021. okt. 18. 14:46
 3/8 anonim ***** válasza:
26%
Valószínűleg a számelméleti gondolkodásra torzítóan ható emberi tényezőkre gondolt a tanárod. Pl. statisztikai mérőszámok és nagy (2-3000-nél nagyobb) számok kezelésére az emberi agy nincs igazán jól kiképezve, gyakran hoznak az emberek buta döntéseket, mikor ekkora számokkal kell dolgozni. Pl. bárki érzi a különbséget 50 és 100 között, de 1 millió és 1 milliárd között már sokan elvesztik a tájékozódási képességüket, nem racionális döntéseket hoznak. Ilyen számok egy ősi törzsi közösségben nem fordultak elő, - a legtöbb nyelvben nem is volt rá kifejezés -, csak pár száz, pár ezer éve foglalkoznak velük az emberek.
2021. okt. 18. 14:59
 4/8 anonim ***** válasza:
14%

"Hát ebben nincs semmi különös. Ezt eddig is tudtam."

Na, hát ez a matematikai gondolkodás

2021. okt. 18. 15:00
 5/8 Wadmalac ***** válasza:
89%

Én spec ezt általánosabban az elemző gondolkodásra tudom csak értelmezni.

Megvizsgálni, mit akarsz tudni, milyen adataid vannak hozzá (elég, nem elég?) és ezekből ezt milyen módon tudod megoldani.

2021. okt. 18. 15:15
 6/8 Prokopf ***** válasza:
80%
Önkritikus szemléletű logika. A feltett kérdésekre úgy próbálod megtalálni a helyes választ, hogy közben ellenőrizd a kérdés helyességét is. Valójában szerintem a matematikai gondolkodás lényege a jó válaszokhoz vezető helyes kérdések megtalálásának képessége. Gondolj bele, hogy mi történik, amikor egy problémát "matematizálsz". Valójában újrafogalmazod. Bármilyen természetű probléma megoldása (sőt általában már a felismerése is) kérdések feltevésével kezdődik. Az én matektanárom azt mondta, hogy egy jó kérdés sokszor magában hordozza a válasz felét is. Kb. valami ilyesmi.
2021. okt. 18. 15:21
 7/8 anonim ***** válasza:
78%
Nagyjából az #5 és#6 válasz keveréke, kinél kinél más arányban.
2021. okt. 18. 16:05
 8/8 Wadmalac ***** válasza:
74%
Igaz, #6 is kell. Sőt esetlegesen hozzátenném a problémára kapott megoldásod ellenőrzését is a végén.
2021. okt. 19. 08:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!