Mi az a matematikai gondolkodás?
Figyelt kérdés
Az előbb olvastam erről itt az oldalon egy kommentben. De ezt már tavaly is feljött (esti gimiben) a tanár úr azt mondta, ezt akarja megtanítani. Aztán persze az online oktatás miatt ebből nem lett semmi.
Hogyan kell elsajátítani a matematikai gondolkodást? Mit jelent ez?
2021. okt. 18. 14:13
1/8 anonim válasza:
azt hogy számolsz. Pl mekkérdik mennyit fogyassztol hétvégente, akkor te nem rávágod egyből hogy egy disznót meg egy tehenet, hanem kiszámolod fejben hogy ennyi meg annyi tételt. Ez a matek gondolkodás
2/8 A kérdező kommentje:
Hát ebben nincs semmi különös. Ezt eddig is tudtam.
2021. okt. 18. 14:46
3/8 anonim válasza:
Valószínűleg a számelméleti gondolkodásra torzítóan ható emberi tényezőkre gondolt a tanárod. Pl. statisztikai mérőszámok és nagy (2-3000-nél nagyobb) számok kezelésére az emberi agy nincs igazán jól kiképezve, gyakran hoznak az emberek buta döntéseket, mikor ekkora számokkal kell dolgozni. Pl. bárki érzi a különbséget 50 és 100 között, de 1 millió és 1 milliárd között már sokan elvesztik a tájékozódási képességüket, nem racionális döntéseket hoznak. Ilyen számok egy ősi törzsi közösségben nem fordultak elő, - a legtöbb nyelvben nem is volt rá kifejezés -, csak pár száz, pár ezer éve foglalkoznak velük az emberek.
4/8 anonim válasza:
"Hát ebben nincs semmi különös. Ezt eddig is tudtam."
Na, hát ez a matematikai gondolkodás
5/8 Wadmalac válasza:
Én spec ezt általánosabban az elemző gondolkodásra tudom csak értelmezni.
Megvizsgálni, mit akarsz tudni, milyen adataid vannak hozzá (elég, nem elég?) és ezekből ezt milyen módon tudod megoldani.
6/8 Prokopf válasza:
Önkritikus szemléletű logika. A feltett kérdésekre úgy próbálod megtalálni a helyes választ, hogy közben ellenőrizd a kérdés helyességét is. Valójában szerintem a matematikai gondolkodás lényege a jó válaszokhoz vezető helyes kérdések megtalálásának képessége. Gondolj bele, hogy mi történik, amikor egy problémát "matematizálsz". Valójában újrafogalmazod. Bármilyen természetű probléma megoldása (sőt általában már a felismerése is) kérdések feltevésével kezdődik. Az én matektanárom azt mondta, hogy egy jó kérdés sokszor magában hordozza a válasz felét is. Kb. valami ilyesmi.
7/8 anonim válasza:
Nagyjából az #5 és#6 válasz keveréke, kinél kinél más arányban.
8/8 Wadmalac válasza:
Igaz, #6 is kell. Sőt esetlegesen hozzátenném a problémára kapott megoldásod ellenőrzését is a végén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!