Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az IQ-nak mi a mértékegysége?

U. Xorter kérdése:

Az IQ-nak mi a mértékegysége?

Figyelt kérdés

2021. okt. 17. 19:11
1 2
 11/17 2*Sü ***** válasza:

> Sü neked nincs is orvosi vègzetsèged

Nincs. Soha nem is állítottam, hogy van.

> de szerintem kètsègbe vonhatòk egyes kijelentèseid.

A világon minden kétségbe vonható.

~ ~ ~

Viszont tagja vagyok a Mensa HungarIQa-nak. Jó pár tucatszor hallgattam meg azt az IQ-teszt kitöltés előtti előadást, aminek a fő vázlatát a Mensa pszichológusa állította össze. Továbbá hallottam egynéhány előadást, ami kimondottan az intelligenciával, az IQ-val, az IQ mérésének ügyes-bajos részleteivel foglalkozott. Ehhez hallgattam/olvastam még hozzá a neten különböző forrásokból.

Persze simán lehet, hogy valamit gyökeresen félreértettem, vagy rosszul emlékszem, simán lehet, hogy valami a fenti válaszomban is hibás. Ha valaki jobban tudja, akkor mutasson rá, hogy mi az, és mi helyette az igazság.

2021. okt. 18. 22:51
 12/17 anonim ***** válasza:
47%

(Ha valaki jobban tudja mutasson rá)

Rendben Richard Feynman a kor talán legnagyobb elmèje, 125 pontos tesztet írt tehát ebből feltètelezem hogy valójában nem lètezik "szellemi elit" vèlemènyem szerint a mensa-ás "szakemberek" elègè elfogultak ès gyakran ellentmondásos kijelentèseket tesznek.

2021. okt. 25. 15:13
 13/17 anonim ***** válasza:
47%
12 vagyok. Ès kèrlek ne ilyen lekezelően válaszolj.
2021. okt. 25. 15:14
 14/17 2*Sü ***** válasza:

> Rendben Richard Feynman a kor talán legnagyobb elmèje, 125 pontos tesztet írt tehát ebből feltètelezem hogy valójában nem lètezik "szellemi elit"

Őőő… Hogy jön ez ide? A kérdés az volt, hogy mi az IQ mértékegysége. Én szépen leírtam, hogy dimenziótlan mértékegység, nem egy abszolút, hanem egy relatív mutató, és dióhéjban összefoglaltam, hogy miért az, hogyan számítják ki az IQ-t gyerekkorban, és hogyan felnőttkorban. Továbbra is azt tudom mondani, hogy ha tévedtem volna valamiben, és valaki máshogy tudja, írja le, hogy szerinte hogy számolják, mérik az IQ-t, mi szerinte a mértékegysége, aztán megvitatjuk a dolgot.

(Páran írtak is az enyémmel ellentétes választ, ami viszont nyilvánvalóan helytelen. Az IQ nyilván nem az agytérfogatot méri, hiszen egy IQ-teszt során nem fektetnek be egy MRI-be, röntgenképet sem csinálnak rólad. Nem is a neuronok számát méri vagy becsli meg, ami élő emberen amúgy is problémás lenne.)

Hogy a Mensa, ami egy egyesület, az szellemi elitnek tekinthető-e? Szó nem esett erről a kérdéskörről, de ha már úgy felvetetted: Nem, nem gondolom, hogy a Mensa valamiféle szellemi elit lenne. Számomra a szellemi elitbe azok tartoznak, akiknek a szellemi természetű munkásságuk, eredményeik vannak olyan kimagaslók, hogy szélesebb körben ismertté válnak. Olyanokra is képesek hatással lenni, akik nem ismerik őket személyesen. Jellemzően művészek, tudósok, filozófusok, vallási vezetők, esetleg politikusok képezik a szellemi elitet. (Hogy aztán ki tartozik ebbe az elitbe, mekkora is ez az elit, az már szubjektív.)

Attól, hogy valakinek magas az IQ-ja, attól még nem lesznek automatikusan szellemi területen eredményei, nem lesz közismert sem. Sőt lehet, nem is szellemi területen dolgozik. A legtöbb Mensa tag – köztük jómagam is – átlagember, nincs közelebb a szellemi elithez, mint mondjuk te. (Az más kérdés, hogy a szellemi elitnek és a Mensának van egy vékony metszete.)

> vèlemènyem szerint a mensa-ás "szakemberek" elègè elfogultak ès gyakran ellentmondásos kijelentèseket tesznek.

Ezt mire alapozod? Hány mensás szakembert ismersz? Milyen kijelentéseikkel találkoztál, és mi volt bennük ellentmondásos, illetve mivel szemben voltak elfogultak?

Akiről említést tettem az előző válaszomban az a Mensa szakpszichológusa. Tudni kell, hogy az IQ gyakorlatilag egy diagnózis a mentális állapotodról. Ilyet jogszerűen csak megfelelő végzettséggel rendelkező szakember adhat ki, szakmai kritériumoknak megfelelően. Volt időszak, mikor a Mensa szakpszichológusa amúgy nem volt tagja az egyesületnek. Aki most a Mensa szakpszichológusa az tag, és amúgy a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott pszichológiából, majd a Cambridge-i Egyetemen szerzett doktori fokozatot (szintén a pszichológia tudományában), jelenleg az ELTE-n dolgozik. Nem önmaga kiáltott aki magát szakembernek, még csak nem is Mensa, hanem a Cambridge-i Egyetem. Ahogy pedzegetted is, én nem vagyok szakember, de nekem ez elegendő biztosíték arra, hogy elfogadjam, hogy az illető „talán” ért az intelligenciához, annak mérési módszeréhez.

> Ès kèrlek ne ilyen lekezelően válaszolj.

Nem igazán értem, hogy a válaszom melyik részét érthetted lekezelőnek.

2021. okt. 26. 01:42
 15/17 anonim ***** válasza:
Mennyi szó ismétlés XD de remélem a lényeg le jött.
2021. okt. 26. 11:12
 16/17 2*Sü ***** válasza:
Ahogy látom, itt egy válasz törölve lett. Legalábbis a rendszer 2 új választ ír, de csak egy van, az meg mintha csak egy utóirat lenne. Miről maradtam le?
2021. okt. 26. 18:39
 17/17 anonim ***** válasza:
47%
Mindegy, pénzt és egészséget szeretnék kívánni. A következő IQ kérdésnél találkozunk és ott majd meg vitatjuk. Jó estét.
2021. okt. 26. 18:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!