Mi az anyagszerkezeti magyarázata a zsírok és olajok eltérő "szilárdáságának"?
Figyelt kérdés
Legfőképp az érdekelne, hogy miért foylasolja be a "halamzállapotot" a telítetlen és telített szénláncok aránya. Miért lesz hígabb az adott zsír/olaj ha több benne a telítetlenség?2021. okt. 7. 16:40
1/2 anonim válasza:
A telítetlen zsírsavak nem egyenesek, mint a telítettek, ezért nagyobb a hely a molekulák között, nem olyan "tömörek". Telítette esetében egyenesek a zsírsavláncok, szorosabban illeszkednek, kisebb helyen több elfér. Telítetlen esetén törés van benne, ugyanakkora helyen kevesebb fér el, emiatt kevésbé sürü, nem annyira rendezett.
2/2 A kérdező kommentje:
Hálásan köszönöm, eddig nagyon bosszantott, nem tudtam egyszerűen rájönni!
Ment a zöld (:
2021. okt. 8. 15:28
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!