Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan is van ez az univerzum...

Hogyan is van ez az univerzum tágulás dolog?

Figyelt kérdés

Azt olvastam, hogy az univerzum a fénysebességnél is gyorsabban tágul és gyakorlatilag ez az oka, hogy a nagyon távoli galaxisokat, amik a látható univerzumon kívűl vannak, sosem láthatjuk, mert a fényük nem ér ide a tágulás miatt. (Ezt nem igazán értem, hogy miért, de oké.)

Az is egy elfogadott dolog, hogy a fénysebességnél semmi nem mehet gyorsabban. Akkor a tágulás hogyan lehet mégis gyorsabb annál?

Ha mondjuk mi azért nem láthatjuk az univerzum legszélén lévő egyik galaxist, mert tágul az univerzum, akkor az az adott legszélső galaxis nem fénysebességnél gyorsabban távolodik tőlünk? Hiszen ha lassabban menne, akkor egyszercsak elérne ide a fénye, nem?

Nem igazán tudom ezt felfogni, ahogy rengeteg mást sem ilyen témában, szóval örülnék ha valaki megértetné velem ezt az egész tágulásos, látható univerzumos dolgot.

2021. okt. 4. 08:39
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm szépen a kiigazítást, nem tudtam, hogy Einstein egyenleteit így kell értelmezni. Elnézést a téves információért!

Az 1-es válaszoló.

2021. okt. 4. 12:15
 12/15 anonim ***** válasza:

"akkor 13 milliárd fényévre voltak tőlünk"

Nem. Közelebb voltak. Sokkal közelebb.

CSAKHOGY közben a tér kitágult a fény alatt, miközben ment, így 13 milliárd fényévet kellett megtennie, mire ideért. Közben az eredeti forrás tényleg eltávolodott 43 milliárd fényév távolságra.

2021. okt. 4. 12:23
 13/15 Mojjo ***** válasza:
51%
@12: Teljesen jogos. Pillanatnyi elmezavarom lehetett, a 13 mrd fé természetesen valóban fényút távolság és közben tágult az univerzum.
2021. okt. 4. 12:33
 14/15 anonim ***** válasza:
78%

Össze kell kapnunk magunkat, ha bármit meg akarunk még látogatni a Tejútrendszeren kívül. Egyre elérhetetlenebb lesz minden.

Valahol olyan ez a dolog, mint egy új ház ára és a minimálbér kapcsolata :D

2021. okt. 5. 07:52
 15/15 anonim ***** válasza:

Hál' istennek, ezek a távolságok lassabban nőnek, mint az infláció.

Egyelőre.

2021. okt. 5. 07:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!