Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A látható Univerzum mikor fog...

U. Xorter kérdése:

A látható Univerzum mikor fog Naprendszer méretére csökkenni?

Figyelt kérdés
Az Univerzum gyorsulva tágul. Bizonyos távolságban lévő pontok c-nél is gyorsabban távolodnak egymáshoz, ami definiál egy láthatárt, az Univerzum látható méretét. A gyorsulva tágulás miatt a közelebbi pontok is egyre gyorsabban távolodnak, így a láthatár csökken. A kérdés, hogy mikor lesz Naprendszer méretű?

2021. szept. 11. 23:04
 1/10 Mojjo ***** válasza:
94%

???

Valamit nagyon összekeversz. A látóhatár teljesen értelemszerűen növekszik, évente pontosan egy fényévnyivel. Ennek a ténynek semmi köze a gyorsulva táguláshoz, illetvr ahhoz, hogy bizonyos távolságra lévő pontok fénysebességnél gyorsabban távolodnak egymástól. Ha a szomszéd ház is már fénysebességnél gyorsabban távololodna tőlem, az sem jelentene semmit, a látóhatár ugyanúgy tágulna, csak épp kevesebb objektum lenne a határon belül.

2021. szept. 11. 23:08
 2/10 anonim ***** válasza:
94%
Szívtál valamit?
2021. szept. 11. 23:18
 3/10 A kérdező kommentje:

Lehet összekeverek valamit, bocsánat!

Abból indultam ki, hogy ha a tőlünk közel lévő pontok csak c alatti sebességgel tágulnak tőlünk, akkor azt még látjuk, mert onnan fény jut ide. De ha elég messze van, és c feletti sebességgel tágul tőlünk, akkor már nem látjuk. Azt a határt neveztem láthatárnak, ami elég messze van tőlünk ahhoz, hogy a gyors tágulás miatt ne érkezhessen fény ide. És mivel gyorsulva tágul, így ez a láthatár csökken. (Ebből az is következik, hogy a láthatáron vannak a fotonok, amik egy helyben állnak.) Hol a hiba a gondolatmenetemben?

2021. szept. 11. 23:49
 4/10 Mojjo ***** válasza:
65%

@3: Sok újat nem tudok mondani az egyes hozzászóláshoz képest. Ellátni - elméletben, zavaró tényezőket nem figyelembe véve - mindig a világegyetem aktuális korának megfelelő távolságig látunk el. Ha 5 milliárd éves a világegyetem, 5 milliárd fényévig, ha 14 milliárd éves, 14 milliárd fényévig, ha 100 milliárd éves, akkor 100 milliárd évig. Ez a látóhatár. Te arról beszélsz, hogy a gyorsulva tágulás miatt a látóhatárunkon belül egyre kevesebb és kevesebb objektum lesz, amit valóban látunk is - és ez így is van. Egy szintig.

Ha a sötét energia egységnyi térfogatra vett értéke nem növekszik idővel, akkor nem, hogy a naprendszerünket, de még a galaxisunkat sem fogja szétszakítani a tágulás.

2021. szept. 11. 23:59
 5/10 Mojjo ***** válasza:

@4:

"akkor 100 milliárd évig"

Akarom mondani, 100 milliárd fényévig. És mindenhol fényút-távolságokat értve.

2021. szept. 12. 00:00
 6/10 A kérdező kommentje:

@Mojjo:

> Te arról beszélsz, hogy a gyorsulva tágulás miatt a látóhatárunkon belül egyre kevesebb és kevesebb objektum lesz, amit valóban látunk is - és ez így is van.

Akkor ennél a pontnál még értjük egymást.

Ennél a kérdésnél @dq "Hubble-horizontnak" nevezte, amiről beszélek.

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Csak rákeresve nem sok mindent találtam.

De nevezhetjük a "láthatáron belül valóban látható pontok definiálta horizontot" mondjuk csak "Hubble-horizontnak", talán nem olyan megtévesztő, mint a "láthatár". Egyetértünk abban, hogy ez csökken? Ha igen, milyen gyorsan, exponenciálisan?

2021. szept. 12. 00:08
 7/10 Mojjo ***** válasza:

@6: Általában dq-nak azt sem érdemes elhinni, amit kérdez, de ebben véletlen igaza van, amiről te beszélsz, Hubble-horizontnak szokás nevezni. Nem tudom, miért nem találtál róla semmit, egész biztosan tele van a net infóval róla. (Most kíváncsiságból rákerestem, igen, kismillió cikket, de még wikipédiát is dob a google rá.)

Igen, egyetértünk, hogy csökken. A csökkenésének a sebessége, illetve az, hogy meddig is csökken és honnan nem tovább a sötét energia nagyságának és nagysága esetleges időfüggésenek függvénye. Kis szerencsével pár évtized múlva fogunk róla tudni valami biztosabbat is.

2021. szept. 12. 00:16
 8/10 Wadmalac ***** válasza:

Kedves kérdező, jól sejtem, hogy te arra gondolsz, hogy a tér gyorsuló tágulása miatt hozzánk egyre közelebb lévő területen lesz a "nyugalmi koordinátarendszer" fénysebességnél gyorsabb hozzánk képest?

Tehát ami ott van, akármilyen irányban is poroszkál, az simán túl gyorsan távolodik ahhoz, hogy lássuk?

2021. szept. 13. 08:18
 9/10 A kérdező kommentje:
@Wadmalac, igen.
2021. szept. 13. 13:04
 10/10 Wadmalac ***** válasza:
Remek, most legalább tiszta a probléma.
2021. szept. 13. 13:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!