Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit gondoltok az új tanulmányr...

Mit gondoltok az új tanulmányról, miszerint a koronavírus reverz-transzkpritáz enzim által beintegrálódhat a humán genomba?

Figyelt kérdés

Megjelent a legújabb tanulmány ezzel kapcsolatban. Főleg ez okozhatta azt bizonyos személyeknél, hogy már tünetmentesen a fertőzés után hónapokkal továbbra is pozitív volt a PCR tesztjük. Ha ez igaz a koronavírusra, akkor igaz az oltásra is igaz. Szándékosan letesztelték, és valóban jelen volt a reverz transzkriptáz enzim (mint a HIV vírusnál, ami csakugyan RNS-vírus). Ezt megpróbálják mindenfélével kimagyarázni, hogy keveredés történhetett.

Ha valóban van ennek valóságalapja, akkor mind a koronavírus, mind az mRNS beintegrálódhat a humán genomba, azonban ennek a következményei még nem ismertek, így valószínűséget sem lehet megállapítani.

Itt a hivatalos publikáció: [link]

2021. szept. 25. 22:35
1 2 3 4
 21/36 sadam87 ***** válasza:
100%

"A mRNS oltások korszakalkotók, de egyben még embereken soha ki nem próbált technológiával készültek el."

1. Az első emberi teszteket mRNS alapú vakcinával már 2013-ban elvégezték (értelemszerűen ez nem az új koronavírus elleni, hanem veszettség elleni vakcina volt).

[link]

[link]

2. Ezzel a logika alapján soha semmilyen új gyógyszert nem szabadna alkalmazni, hiszen értelemszerűen korábban soha nem próbálták ki emberen.

"Másfél éve még konteós volt az, aki szerint laborban készülhetett el a vírus, ma meg már hivatalosan Biden is erről beszél, illetve a tudósok is ezt feltételezik."

Nem igaz. Az továbbra is gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a vírus nem laborban készült. Az lehet, hogy laborból szabadult el (de ez is csak egy lehetőség, semmi bizonyíték nincs rá), de akkor is egy természetes vírusról van szó. A legextrémebb ami felmerült lehetséges opcióként (de erre végképp semmi bizonyíték), hogy a kisérletek során módosulhatott (pl. mutagéneknek tették ki). Célzott genetikai beavatkozásra semmi bizonyíték nincs, sőt, a vírus genomja ez ellen szól.

"ovábbá az is konteós volt, aki szerint az oltottak veszélyeztetik az oltatlanokat, hiszen ennek "nagyon kicsi a valószínűsége", ma viszont már tudományos tény, hogy az oltottak is ugyanúgy fertőzhetnek (lehet nem olyan extrém mértékben, mint a fertőzött oltatlanok, de nem is ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy korábban még tagadták). "

1. A kutatók soha nem állították, hogy biztosan meg fog védeni az oltás a megfertőződéstől, és tovább fertőzéstől.

2. Utközben jött egy delta variáns, ami elég jelentősen befoláysolta ezen állítás igazságtartalmát...

"Most pedig konkrét tanulmány készült arról, hogy a koronavírus RNS-e átíródhat DNS-é és beépülhet a genomba."

És le is írtam ezzel kapcsolatban, hogy:

1. Egyáltalán nem biztos, hogy így van, ez egy meg nem erősített eredmény, sőt, egy másik kutatócsoport pont az ellenkezőjére jutott.

2. Ha mégis létezik az a mechanizmus, akkor egyáltalán nem csak a koronavírus esetében működhet, hanem más RNS vírusoknál is, mint az influenza. Azt még a tanulmányban sem állítják, hogy a SARS-CoV-2 ilyen szempontból különleges volna.

"Csakhogy ha a koronavírus RNS-e átíródhat esetlegesen és beépülhet a humán örökítőanyagba, akkor az emberben természetesen felmerül, hogy a kínai vakcina, ami gyengített vírusokat használ, az követheti-e ugyanazt a mechanizmust."

A kínai vakcina (már ha a Sinopharm vakcinára gondolsz, mert a kínaiak készítettek vagy egy tucat különböző vakcinát) nem gyengített, hanem inaktivált vírust hordoz. Az még a sejtbe is elég bajosan jut be...

Mielőtt elméleteket kezdesz gyártani, érdemes volna alaposabban utánajárni a témának.

2021. szept. 26. 22:47
 22/36 A kérdező kommentje:

Egyébként, hogy a kijelentéseidre is reagálják:

Azt írod, hogy az mRNS technológia csak "számunkra" új. Ki az a "mi"? Egyedül én írtam ki a kérdést, nem szükséges engem bármilyen kategóriába pozicionálni. Független, ráadásul relatíve hozzáértő személyként tettem fel a kérdést.

Nem tudom, hogy te eddig milyen valóságban éltél, de az oltások felvételére leginkább azzal motiválták az embereket, hogy oltottként megvédik az időseket és a krónikus betegeket, hiszen nem, vagy csak kevésbé fertőznek.

Én csak azt próbálom hangsúlyozni, hogy ebben a "kicsi a valószínűsége" dolognak már nem dőlök annyira be, mert eddig történetesen az ellenkezőjét tapasztaltuk.

2021. szept. 26. 22:48
 23/36 sadam87 ***** válasza:
100%

"Pszichiáter rezidens vagyok, úgyhogy nem kell utána néznem a fogalmaknak."

Öööö... Akkor azért illene pontosabban értelmezni a tanulmányt...

2021. szept. 26. 22:48
 24/36 anonim ***** válasza:
69%

"számotokra új, akik semmilyen mértékben nem követitek nyomon a tudományt"

Ezen mit nem lehet érteni?

Te ezek szerint nem követed, mert nem hallottál róla, én biológusként igen. De ezzel nem lehet mit kezdeni, hogyha tanultál alao sejtbiológiát, de még sem érted miért problémás, amiről te itt most meg akarsz győzni. Lehet akkor nem puskázni kellett volna

2021. szept. 26. 22:55
 25/36 A kérdező kommentje:

A gyógyszerkutatás összetett téma, de az első emberkísérlet mindig kockázatokkal jár.

Az mRNS típusú vakcinák hatékonyságát 2010 körül kezdték el komolyabban kutatni, és eddig főleg a lipidburokkal akadt problémájuk, illetve azzal, hogy az mRNS-t ne támadja meg az immunrendszer. A Moderna, aminek a nevében is benne van az, hogy "modified RNA" a kezdetektől modifikált mRNS-t használt, a Pfizer a "zavaró" nukleotidot "pszeudouridinná" módosította (azt hiszem 2005-ben), a CuraVac megint másféle mechanizmust használt, ők talán nem is módosították az mRNS-t. Az még továbbra is kérdéseket rejteget, hogy ezek a modifikációk hosszútávon mennyire biztonságosak, mert pl. amikor a HIV ellen próbáltak mRNS védőoltásokkal kísérletezni, akkor komoly gyulladásos reakciók keletkeztek az emlősök szervezetében. A rabies vírus egészen más, mint a koronavírus tüskefehérjéje, ezért eltérő eredményekre lehet számítani. Másrészt pedig hivatalosan a harmadik klinikai fázist tekintik mérvadónak a biztonság és hatékonyság tekintetében, nem az első kettőt. A veszettség elleni védőoltás nem biztos, hogy eljutott a harmadik fázisig. És mivel a harmadik klinikai fázis egy globális emberkísérlet volt, ezért mondom azt, hogy most először volt ez a technológia letesztelve az embereken. Szerintem már az első és második klinikai fázis során is kiderültek volna a veszélyei, ezért számomra nem volt kérdés, hogy felvegyem-e az oltást. De még bármi lehet, ezért ezeknek az oltásoknak a biztonságosságukat és hatékonyságukat továbbra is vizsgálják.

2021. szept. 26. 23:50
 26/36 sadam87 ***** válasza:
68%

Igen, tisztában vagyok azzal (legalábbis annyira, amit leírtál), hogyan zajlik egy gyógyszer tesztelése. Viszont te írtál arról, hogy "még embereken soha ki nem próbált technológiával készültek el". Nos ahogy írtam, mRNS technológiával készült oltást már 2013-ban kiprróbáltak emberen. És igen, ez nem III. fázisú teszt volt, de te nem is erről írtál...

"És mivel a harmadik klinikai fázis egy globális emberkísérlet volt"

??????????????????????????????

Minden oltás átesett az engedélyezés előtt III. fázisú teszteken, szóval nagyon szeretném, ha ezt így értelmeznéd nekem.

"De még bármi lehet, ezért ezeknek az oltásoknak a biztonságosságukat és hatékonyságukat továbbra is vizsgálják."

Ez így van. Mondjuk ez minden más gyógyszerre is igaz.

2021. szept. 26. 23:56
 27/36 A kérdező kommentje:

A rabies elleni mRNS védőoltás még nem azzal az LNP (lipid nanorészecske technológiával) készült el, amivel a covid19 elleni védőoltások. Ez új, és az utóbbiakhoz képest vélhetően nem toxikus.

Az pedig nem tudom, hogy miért meglepő, hogy globálisan kísérleteztek/nek az embereken, hiszen még továbbra is tart a harmadik klinikai fázis, egészen 2023 januárjáig. Csak azt követően lehet kijelenteni, hogy már többé nem kísérlet.

2021. szept. 27. 00:18
 28/36 A kérdező kommentje:

December huszadikán kezdték el a harmadik klinikai fázist, ez már a teljes populációt érinti, tehát azokat, akik felvették az oltást. Két évig tart még hivatalosan a harmadik klinikai fázis. Ez még nem azt jelenti, hogy 2023 januárja után abbahagyják a monitorozást (minden gyógyszert, még az aspirint is monitorozzák, fejlesztik), de hivatalosan már nem leszünk kísérleti nyulak, ha úgy tetszik:

[link]

2021. szept. 27. 00:28
 29/36 sadam87 ***** válasza:

"A rabies elleni mRNS védőoltás még nem azzal az LNP (lipid nanorészecske technológiával) készült el, amivel a covid19 elleni védőoltások."

Oké, de ezzel az erővel elég sok olyan oltás van, amilyen korábban még nem volt.

"Az pedig nem tudom, hogy miért meglepő, hogy globálisan kísérleteztek/nek az embereken, hiszen még továbbra is tart a harmadik klinikai fázis, egészen 2023 januárjáig."

Persze, kísérleteznek embereken. A 3. fázisban konkrétan azokon, akik ilyen kísérletre jelentkeztek. Őket nyilván hosszabb távon is megfigyelik. (Mondjuk ezen a wikipedia oldalon pont azt írják, hogy a Pfizer esetében a 3. kísérleti fázis lezárult, de nem vagyok meggyőződve, hogy pontos.)

[link]

A többi emberen, aki meg kapta az oltást, meg nem kísérleteznek. Persze esetükben is lehet követni a felmerülő mellékhatásokat, hosszútávú hatásosságot. Ez a 4. fázisa a kutatásnak. Amit már alkalmazott, nem kísérleti gyógyszereken végeznek. A Pfizer és a Moderna esetében is folynak ilyen vizsgálatok, ahogy fentebb láthatod.

Szóval ha a "globális kísérleten" azt érted, hogy a 3. fázis alanyait továbbra is vizsgálják, akkor igazad van, csak akkor marhára félrevezető a megfogalmazás (a globálsi jelzőnek amúgy sem értem, mi értelme itt, de mindegy).

2021. szept. 27. 00:40
 30/36 sadam87 ***** válasza:

"December huszadikán kezdték el a harmadik klinikai fázist"

Te figyelj, ezt te hogyan olvastad ki az általad küldött linkből????

"After clearing final Phase III clinical trials, the Pfizer-BioNTech vaccine was granted approval for emergency use by U.S. regulators in December 2020 "

Arról írnak, hogy decemberre már megovltak az eredmények (ami még nem jelenti teljesen a végét a 3. fázisú teszteknek).

"However, it is standard practice for safety monitoring to continue after a vaccine has been approved for use."

Azaz teljesen normális, hogy az engedélyezés után is folytatják a klinikai teszteket.

Itt a Pfizer közleménye tavaly november(!) 18-áról, miszerint a 3. fázisú teszteknek megvannak a hatékonyság igazolásához szükséges eredményei.

[link]

Azért az tényleg nagyon kapkodó tesztelés lett volna, ha decemberben kezdik a teszteket...

"Ez még nem azt jelenti, hogy 2023 januárja után abbahagyják a monitorozást (minden gyógyszert, még az aspirint is monitorozzák, fejlesztik), de hivatalosan már nem leszünk kísérleti nyulak"

Így sem vagyunk kísérleti nyulak. Azok a "kísérleti nyulak", akik a 3. fázisú tesztekben részt vesznek. Én nem veszek részt benne (és a leírásod alapján gondolom te sem).

Azt viszont az előző válaszomban hibásan mondtam, hogy már lezárult a 3. fázisú tesztelés a Pfizernél, valóban 2023-ig tart, igazad volt.

2021. szept. 27. 00:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!