Hogy oldják meg, hogy az űreszközök ne melegedjenek túl a Nap hősugárzásától?
"1: No és szerinted hogy lehet hűteni valamit az űrben? Ventillátorral? A folyó hűs vizével? Kicsit gondolkozz is a kérdés lényegén, ne csak írj."
Nem értem, mirefel van ilyen nagy arcod, ha még a hőterjedési módokat sem ismered.
(Egyébként azt sem értem, ki és miért pontozta le az 5-ös választ, pont ő irta le a helyes megfejtést. A felgyülemlő hőmennyiséget kisugároztatják az űreszközről valamilyen módon, mivel a három hőterjedési mód közül a sugárzás az egyetlen, ami útján hőt tud vesziteni egy űrben lévő tárgy, eszköz. A kisugároztatás módjára léteznek különböző trükkök, passziv és aktiv technológiák. Mindenesetre aki lepontozta, az leirhatná, hogyan máshogy gondolja a felesleges hőtől való megszabadulást egy vákuumban lévő tárgy esetében. Irtó kiváncsi lennék rá.)
4: Az űrben nincs abszolút nulla fok, mert a hőmérséklet eleve értelmezhetetlen vákuumban. Nagyon ritkásan, de van pár szabadon szálldogáló molekula, azoknak van sebessége, így abból számítható valahogy a "hőmérséklete", de az nem abszolút nulla fok.
A Holdon azért nem érzik az emberek a Nap hőjét, mert egy éveken át gondosan megtervezett űrruha védte őket. Volt egy ismeretterjesztő sorozat a holdraszaállásról, egyik epizód csak az űrruhákról és az azok tervezésével kapcsolatos bonyodalmakról szólt, a hőszigetelés volt az egyik legnagyobb probléma, szinte reménytelenül nehéz.
Ha igaz lenne, amit mondasz, akkor nem lenne több száz fokos a Hold világos oldalán a talaj, és akkor ugye a Földön is mindig hihetetlen hideg lenne, mert ugye a Nap és a Föld közt is űr van.
6: De, én tisztában vagyok a háromféle hőközléssel. Az egyesnek szóló válaszom "nagy arca" csak a kioktató jellegű válasznak szólt, ami ráadásul nem magyarázta meg épp azt, amit kérdeztem. 5 -öst én sem értem, ki pontozta le, ő jót írt, én felpontoztam.
8: Ezen a képen elég jól látható árnyékot vet az asztronauta a talajra, ez nem a sötét oldal. Ott semmit nem látnának lámpa nélkül, mert a Holdon aztán tényleg vaksötét van, ha nincs az égen a Föld vagy a Nap.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!