Valaki elmagyarázná érthetően, hogy honnan tudják a tudósok, hogy az Univerzum kb. 13-14 milliárd évvel ezelőtt keletkezett?
Tényleg vannak kétségek az ősrobbanással kapcsolatban, illetve esélyes B- és C-tervek.
De mind jobb a linkelt, tényleg ezer sebből vérző cikknél, mégsem eléggé alátámasztottak ahhoz, hogy versenyképesek legyenek.
@11:
"Tényleg vannak kétségek az ősrobbanással kapcsolatban"
Valójában nincsenek, csak az ősrobbanás ilyen-olyan túlextrapolált interpretációival szemben.
Az ősrobbanás modellje tulajdonképpen annyit állít, hogy sokmilliárd éve a belátható világegyetem anyaga jóval kisebb térrészre volt zsúfolva, jóval forróbb volt és kissé máshogy nézett ki, mint manapság, illetve hogy azóta folyamatosan tágul.
Ezek felől kétségek sincsenek. Kisebb, nagyobb, vagy akár igen nagy kétségek vannak az ősrobbanás fentebb leírt tényét nem befolyásoló egyéb gondolatokkal, modellekkel, elképzelésekkel kapcsolatban. Nem vagyunk biztosak az inflációs modell helyességében, nem vagyunk biztosak a lambda-CMD modell helyességében, amiből a lambda a sötét energiára, a CMD a sötét anyagra utal, nem tudunk visszalátni egy időn túl a múltba, így az ősrobbanás eredetét fejtegető elképzelésekben nagyoooon nem vagyunk biztosak stb stb stb. Szóval igen, vannak kérdőjelek. De egyik sem az ősrobbanás tényét kérdőjelezi meg.
"De egyik sem az ősrobbanás tényét kérdőjelezi meg."
Hát igen, az egy, kicsi pontból tágulásnak nincs reális alternatívája.
Az ténynek vehető.
A "részletkérdések" tartalmaznak még nyitott pontokat.
A szerző fizikus, a BME és az ELTE címzetes egyetemi tanára. [link]
Sebaj. Ti biztos jobban tudtok mindent IS!
@14-15: Ha mi nem is, a szakma (tudod, a fizikus, azon belül is kozmológus szakma, akik konkrétan a teljes életüket tették a téma tanulmányozására) eléggé biztosan jobban tudja, igen. Ez van. Mindig, minden tudományágon belül vannak emberek, akik megmondják a frankót, teljesen szembemenve az adott tudományág minden megszerzett tudásával. Klassz, hogy felhozol egy fizikust, akinek még csak nem is szakterülete a téma, de egy ilyen jólmegmondom a frankót fizusra jut néhány ezer, aki abszolút a teljes ellentétét gondolja - és nagyon jó okkal.
Ha _rengeteg_ szabadidőm lesz (nem tudom, mikor várható ilyesmi, ha várható egyáltalán) és lesz kedvem/jelenésem hozzá, akkor belemegyek a részletekbe is, szépen egyenként végignézve a dolgokat. Addig is, ha tényleg a fizikusok véleménye az, amit fontosnak tartasz, nyugodtan felejtsd el a cikket, amit linkeltél és tedd be a "megcáfolt és/vagy eleve halva született gondolatok" mappába a fejedben.
@17: Még egyszer: nem az én véleményem áll szemben az általad citált jóemberével, hanem a témával foglalkozó szakembereké, akik _igen_, többet tanultak és tudnak a kozmológia szakterületéről, mint ő.
Teljesen természetes és minden létező tudományágban előforduló jelenség, hogy ezer szakemberből egy totál zagyvaságokat állít, vagy ezerszer megcáfolt gondolatokkal haknizza körbe a sajtót, netet, akarmit. Ez így működik, ilyen a világ.
De akkor tudod mit? Csináljuk azt, hogy tényleg belemegyek a cikk elemzésébe, és bemutatom, melyik rész miért nem állja meg a helyét - nem az én véleményem, hanem a szakterülettel foglalkozó fizikusok szerint. Ez igencsak időt zabáló munka lesz, hiszen nem elég a cáfolatot leírnom, keresnem kell hivatkozásokat, ahol láthatod, hogy igen, azok nem az én agyszüleményeim, hanem releváns területen dolgozó tudósoké. Épp ezért legjobb esetben is néhány napot igénybe fog venni, főleg, hogy nem érzem épp top prioritásnak az életemben - de legyen, csináljuk akkor így.
Ha tényleg érdekel a téma, meg tényleg érdekel a szakmabeliek véleménye, akkor érdekes lesz neked is. Viszont ha csak jól meg akartad mondani a frankót, és nem érdekel a valóság, akkor légyszi, most szólj, mert ez esetben mégsem raknám bele az időt és energiát a dologba.
"De akkor tudod mit? Csináljuk azt, hogy tényleg belemegyek a cikk elemzésébe, és bemutatom, melyik rész miért nem állja meg a helyét .."
Szerintem is ez lenne a legjobb. Menj bele. Had lássuk mi sül ki belőle -.-
Itt az oldalon van még két fizikus ( 1fizikus, zoltán) akik szintén ugyanazt mondják, mint a Rockenbauer érdekes....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!