Az az időszak meddig tartott a Földön míg két méteres százlábúk, farkas méretű skorpiók éltek?
A paleozoikum korszak 542–250 millió évvel ezelőtt volt. Hat időszakra van felosztva, és az utolsó kettőben voltak a legnagyobb rovarok. Ezeket karbon korszaknak ( 360–300 millió évvel ezelőtt) és a perm-periódusnak ( 300–250 millió évvel ezelőtt) nevezzük. .
A légköri oxigén a rovarok méretét leginkább korlátozó tényező. A karbon és a permi időszakban a légköri oxigénkoncentráció lényegesen magasabb volt, mint ma. Az őskori rovarok 31-35% oxigént tartalmazó levegőt lélegeztek be, szemben a jelenleg lélegzett levegő mindössze 21% oxigénjével.
Tiszta oxigént hosszab ideig belélegezni kifejezettem káros. A 31-35%-al nem tudom mi van, de majd megkeresem.
A dínók előtt jópár tömeges kihalási esemény volt.
Amúgy nekem gyerekként még dimetrodon játékom is volt. Neked tényleg nagyon kieshetettek a dínók előtti korok... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!