Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a fekete lyukban nincs...

Ha a fekete lyukban nincs semmi, akkor minek a tömege érvényesül?

Figyelt kérdés
Laikus vagyok, de millió ismeretterjesztőt megnéztem, cikket elolvastam, és mindegyikben hangsúlyozzák, hogy a fekete lyukak közepében már nincs semmi, az összeroskadt csillag, és a beszippantott egyéb anyagok megsemmisültek, eltűntek. De ha így van, akkor a tömegük hogy maradt meg?? Az oké lenne, hogy pl kockacukor méretűre van tömörödve az anyag, de a csillagászok ez ellen hevesen tiltakoznak. Viszont akkor a nagy büdös semminek hogy lehet tömege? Nem ellentmondásos ez kicsit?

#fekete lyuk #semmi tömege
2021. aug. 22. 18:45
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
ööö.... éppen, hogy iszonyat mennyiségű anyag van benne.
2021. aug. 22. 19:00
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"Laikus vagyok, de millió ismeretterjesztőt megnéztem, cikket elolvastam, és mindegyikben hangsúlyozzák, hogy a fekete lyukak közepében már nincs semmi, az összeroskadt csillag, és a beszippantott egyéb anyagok megsemmisültek, eltűntek."

Biztos, hogy ismeretterjesztő műsorokat néztél? Biztos, hogy nem csak félreértettél valamit? Én is sokat néztem korábban, de egyikben sem mondták, hogy a fekete lyukba roskadó anyag "eltűnne", "megsemmisülne", "megszűnne létezni", vagy hasonlót. Így önmagában nem rémlik, hogy találkoztam volna vele.

Nincs fenn yutúbon vagy hasonló csatornán véletlenül ilyen műsor, amiben ez elhangzik? Ha "mindegyikben" ezt mondják, akkor biztosan tudsz mutatni legalább egye-tkettőt példának, légyszi.

2021. aug. 22. 19:02
 3/9 A kérdező kommentje:
Bocs, hogy ezzel vitatkozok, de iszonyat mennyiségű anyag TÖMEGE van benne, állítólag. De konkrét, kézzelfogható anyag már nincs.
2021. aug. 22. 19:03
 4/9 Mojjo ***** válasza:
100%

Sajnos az ismeretterjesztő műsorok és könyvek jó része borzasztóan félreérthető - direkt, vagy sem -, különösen, ha fekete lyukakról, ősrobbanásról, vagy más, szenzációsnak eladható határterületekről van szó.

A helyzet az, hogy nem tudjuk, mekkorára tömörödik az anyag, amikor fekete lyukká omlik össze, nem tudjuk, mi történik pontosan vele. Szeretik ezt eladni úgy, hogy végtelen kicsire tömörödik, sőt, továbbmenve, hogy eltűnik, de erről nincs szó. A végtelen kicsire tömörödés csak annak a végterméke, hogy nincsenek meg a fizikai modelljeink, amikkel ezt az összeomlást le tudnánk írni, és a meglévő, erre nem alkalmas fizikai modelljeink eredményeit extrapolálják oda, ahova nem lehetne, így jön ki a végtelen kis méret, vagy "eltűnés".

Tévedés ne essék, ez NEM a tudomány hülyesége. A kutatók, csillagászok, fizikusok, akárkik tudják, hogy nem tudjuk, mi is történik az anyaggal pontosan, és tudják, hogy meddig tudunk elmenni és meddig nem. De az ismeretterjesztés egy másik állatfaj.

2021. aug. 22. 19:03
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

" A végtelen kicsire tömörödés csak annak a végterméke, hogy nincsenek meg a fizikai modelljeink, amikkel ezt az összeomlást le tudnánk írni, és a meglévő, erre nem alkalmas fizikai modelljeink eredményeit extrapolálják oda, ahova nem lehetne, így jön ki a végtelen kis méret, vagy "eltűnés"."

Valamint ehhez fűzném még hozzá, hogy annak is egy félreértett végterméke, hogy a kutatók előszeretettel veszik pontszerűnek a kiterjedését, praktikus okokból, így egyszerűbb vele számolni, és jó közelítéssel valós eredményeket is ad. Sajnos jobb képleteink egyelőre nincsenek, mert nem tudjuk modellezni a fekete lyuk eseményhorizontján belüli körülményeket, mert nincs mi alapján, hiszen a fény nem jön ki belőle, így információ sem. információnihilből pedig nem lehet modellt építeni.

Ezt a pontszerűnek vételt is sokan félreértik, és tévesen úgy gondolják, hogy a tömeg pontszerűvé, kiterjedés nélkülivé, vagyis nem létezővé zsugorodik, vagy valami hasonlót.

2021. aug. 22. 19:11
 6/9 anonim ***** válasza:
27%
Nyugodtan vitatkozz, ami különösen indokolt főleg mivel még a saját bevallásod szerint sem értesz hozzá.
2021. aug. 22. 19:11
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Minden anyag benne van, ami valaha beleesett.

Csak azt nem tudjuk, hogy milyen állapotban.

Mivel azt tudjuk, hogy a neutroncsillag belseje lényegében egyetlen, 10 km átmérőjű atommag, ezt visszük tovább, amikor feltételezzük, hogy a fekete lyuk belseje egészen pici.

De még mindig nem tudjuk, hogy mekkora.

2021. aug. 22. 19:13
 8/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az anyag bekerült és nem kerül ki semmi.

Sem fény, sem információ, sem tömeg. Frász tudja, milyen formában van ott benn jelen, de az fix, hogy em jutott ki semmi.

Akkor pedig jelen van, a tömeg is.

Tehát az, hogy semmivé válik, mai beesik, az nem igaz.

Lehet, hogy megszűnik teljesen bármi rokonságot mutatni az általunk ismert anyaggal, de attól még ott van.

2021. aug. 23. 09:42
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, de te az összeroskadt anyagot értelmezed rosszul.

Azt hiszed, hogy az összeroskad anyag helyén nincs már semmi. De van.

Csinálj egy pohár pattogatnivaló kukoricából egy vödörnyi pattogatott kukoricát. Na ha ezt a vödörnyi pattogatott kukoricát egy fémsajtoló gépbe beteszed, újra össze tudod nyomni bögre térfogatúra.

A pattogatott kukorica a "normális" anyag, összepréselve meg a fekete lyuk összeroskadt anyaga.

2021. aug. 24. 16:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!