Mennyi ismeretlen növény-/állatfaj élhet hazánkban/ Európában/ a világon?
Arról jutott eszembe, hogy olvastam a csíkos szöcskeegérről: 100+ éve leírták mint külön fajt, de utána csak nyomaiból lehetett következtetni itt-ott jelenlétére, úgy is, hogy célirányosan keresték. Majd 15 éve megtalálták élő példányait, komoly, célirányos kutatómunka árán. Addigra majdnem mindenhonnan eltűnt, már csak a Borsodi-Mezőségben él egy kis területen, de pont ezt követően, majdnem "sikerült" onnan is kipusztítani. Így, hogy konkrétan tudják, hol él, pontosabban meg tudják figyelni, már az is tudott, hogy önálló faj, illetve Erdélyben él még másik alfaja egy hasonlóan kis területen.
Úgy látom ebből, egy komplett emlősfajról csak azért tudunk, mert valamikor leírták, és jóval később pár kíváncsi ember komoly erőfeszítéssel megpróbált ennek alapján a nyomára bukkanni. De hány olyan faj élhet, vagy már nem is él köztünk, amelyet soha senki nem írt így le, ha még az emlősállatokkal kapcsolatban is ennyire könnyen adódnak szinte csak véletlenül tisztázott kérdések?
Vajon mit mondanak a becslések, hogyan aránylik a valóságban létező fajok száma az ismertekéhez? Különösen érdekelne, mi ez az arány világszerte (egy afrikai esőerdőben, kis túlzással persze, bármely odatévedő biológus találhat új rovarfajt), és nálunk a fejlettebb világban, ahol azért azt hisszük, jól ismerjük környezetünket. Akár lehet, hogy csak országhatárainkon belül is, mindeddig leíratlan endémikus gerincesfajok tucatjai, százai léteznek, amikről semmit se tudunk, szem elé került egyedeikről max azt hitték, másik fajhoz tartoznak, már aki persze ilyen szemmel megfigyelte őket?
Nagyon köszönöm, a linkeket is!
Én is hallottam ilyen arányról (is), és kissé túlzásnak éreztem, de mindezek után már nem.
A csíkos szöcskeegérhez kiegészítésül: a Kolozsvár környéki populációjáról ráadásul mindaddig nem is tudtak, csak miután bő évtizede, határokon átívelő együttműködésben szívósan kutatni nem kezdték, vajon fellelhető-e még máshol is, a Tisza és mellékvizeinek felsőbb folyásainál. De így is különleges, hogy él egy különálló rágcsálófaj egy folyó mentén két apró (ismert) élőhelyen, sajátos, a rágcsálók többségétől eltérő életmóddal, jelentős zavarérzékenységgel, miközben, ha nem lett volna egy szűk szakmai kör, akik felfedezik (egyáltalán hogy elkülönítik egy hozzá küllemre hasonló, de elég távoli rokon pirókegértől) és hatékonyan védelmezik élőhelyestül, és persze népszerűsítik a természetbúvár érdeklődésűek köztudatában, mára bizonyára már kihalt volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!