Az ezekre adott válaszaim helyesek? Köszönöm a segítséget. Csillaggal jelöltem, amelyik szerintem a jó válasz.
1. Melyik vírus?
prion
viroid
interferon
* herpesz
kóli
2. Melyik betegséget okozza vírus?
tbc
vérbaj
kolera
* kanyaró
tetanusz
3.Mely betegséget okozza baktérium?
influenzát
* bélfertőzést (szalmonellát)
az agyhártyagyulladás mindegyikét
herpeszt
száj -és körömfájást
4. Ha a glicerinaldehidből piroszőlősav keletkezik, mi a folyamat neve?
redukció
* hidrolízis
bioszintézis
oxidáció
fotolízis
5. Melyik nem képződik glükolízisben?
piroszőlősav
* pentóz-difoszfát
glükóz-foszfát
glicerinsav-foszfát
glicerinaldehid-foszfát
6. Melyik nem szükséges a glükolízisben?
enzim
ATP
*ADP
oxigén
(*?) foszforsav
7. Melyik nem élősködő?
horgasfejű galandféreg
hegyesfarkú bélgiliszta
* örvényféreg
májmétely
szúnyog
8. Hol van sejten belüli és sejten kívüli emésztés is?
szivacsoknál
orvosi piócánál
rovarok többségénél
*sok laposféregnél
kagylóknál
9. Hol történik a gázcsere a madaraknál?
*léghajszálcsöveken
hörgőcskékben
léghólyagocskákban
redők felületén
légzsákok egyrétegű laphámján
10. Melyik álszövetesek?
polipok
laposférgek
gyűrűsférgek
ízeltlábúak
* szivacsok
11. Mi a mimikri?
védekezési mód
feltétlen reflex
* a környezethez való hasonulással történő védekezés
a tintahal folyadékkilövellése
az állatok szociális vonzódása
12. Mi a hifa?
sejtfonal
* gombafonal
a mohák rögzítő fonala
a gombafonalak összessége
az élesztőgomba sejtje
Ncore kvíz :-)
Igen, a fele ment Google nélkül is azért, persze a biztonság kedvéért ellenőriztem.
De ezek a biokémiai dolgok valahogy nem mentek még kutatás után sem. A oxidációban már biztos vagyok, bár a folyamat második szakaszában olvastam hidrolízisről is (Wikipedia és sehol máshol :D). De ezt elengedem, oxidáció a helyes :-)
Illetve a kétértelmű kérdések az élőlényekkel kapcsolatosan fogtak meg. 🤷♀️ Köszönöm/Köszönjük, hogy így kifejtetted
A #7-nél zavart okoztam, az angol wiki egyértelműbb:
„The Turbellaria are one of the traditional sub-divisions of the phylum Platyhelminthes (flatworms), and include all the sub-groups that are not exclusively parasitic.”
Definíció szerint örvényféreg az az olyan laposféreg, ami nem élősködik.
Erre gondoltam, mint hidrolízis.
De értem, amit mondasz, az a folyamat nem az. De ezután keletkezik a piroszőlősav..
?
"Definíció szerint örvényféreg az az olyan laposféreg, ami nem élősködik."
Nem. Az angol wiki azt írja, hagyományosan ide soroltak minden laposféregcsoportot, amiben nem kizárólag élősködők tartoznak. Később ír is parazita örvényférgekről.
"Features specific to Turbellaria
These have about 4,500 species,[5] are mostly free-living, and range from 1 mm (0.039 in) to 600 mm (24 in) in length. Most are predators or scavengers, and terrestrial species are mostly nocturnal and live in shaded humid locations such as leaf litter or rotting wood. However some are symbiotes of other animals such as crustaceans, and some are parasites."
Sajnos nem teljesen értem, mire akarsz kilyukadni, de abban remélem, egyet értünk, hogy ez a folyamat nem hidrolízis.
"Az örvényférgek osztálya onnan kapta a nevét, hogy a kültakaróhámszövetecsillós, s ennek működése a vízbenörvénylést kelt. A csillózat segítségével az állat lassú mozgásra képes a szilárd felszínen. Az örvényféreg ragadozó állatok." 🙄
Az élősködő vagy parazita (régiesen: élősdi) egy másik faj (a gazdafaj) egyedeinek testében vagy testfelszínén él, és annak testéből táplálkozik. A gazda testének belsejében élnek az endoparazita, a test felszínén pedig az ektoparazita fajok. A gazda egy-egy sejtjén belül élő endoparaziták az ún. intracelluláris paraziták.
Tartom magam az örvényférgekhez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!