Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Most akkor, mi a "Tér" és mi...

Most akkor, mi a "Tér" és mi az "Idő"?

Figyelt kérdés
Laikus is megérti?

2021. aug. 8. 05:04
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
65%
nem teljesen. Mindkettő létezik, de össze vannak kötve
2021. aug. 8. 22:34
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Az ösrobbanásban a MI téridönk keletkezett, senki nem mondta, hogy elötte nem volt egy másik téridö.
2021. aug. 9. 07:58
 13/29 anonim ***** válasza:
Akkor az idő a robbanás után jött létre ? De az ősrobbanás is egy bizonyos idő alatt jött létre. Nekem ez az egész sántít. Tételezzük fel, hogy tényleg volt az ősrobbanás. És mivel folyamatosan tágul a tér így feltételezhető , hogy az univerzum végtelen, mert ha nem az lenne talán már minden fizikai anyag a végénél sűrűsödne össze. Viszont ha végtelen, az hogyan jöhetett létre egyetlen pontból , még ha ez egy energia csomag is volt, akkor is egy véges energiának kellett lennie.
2021. aug. 10. 11:16
 14/29 anonim ***** válasza:
Felfogásbeli hiba:)
2021. aug. 10. 11:19
 15/29 Mojjo ***** válasza:

@13:

"Akkor az idő a robbanás után jött létre ?"

Nem tudjuk. Nem zárható ki, de nincs semmi bizonyíték, hogy így lett volna.

"feltételezhető , hogy az univerzum végtelen, mert ha nem az lenne talán már minden fizikai anyag a végénél sűrűsödne össze"

Enne semmi értelme. Jelen tudásunk alapján nem tudjuk, hogy véges, vagy végtelen nagy-e az univerzum, mindkettő lehet. Véges nagyság esetén sem következik semmiféle "minden a végénél sűrűsödik össze" dolog. Egyébként véges nagyság esetén önmagába záródó univerzumunk van.

"Viszont ha végtelen, az hogyan jöhetett létre egyetlen pontból"

Sehogyan és ilyet nem is állít senki. Az állítás annyi, hogy a _belátható világegyetem_ valamikor _rendkívül kicsi_ méretű volt. Pontról sincs szó (bár sok ismeretterjesztőből az jöhet le), és a rendkívül kicsi, de véges kicsi méret is a belátható világegyemre vonatkozik. Ha a világegyetem kiterjedése végtelen, akkor végtelen volt akkor is, amíg az idő kerekét a jelenlegi fizikánk vissza tudja tekerni. Csupán minden része jóval kisebb volt a mainál.

2021. aug. 10. 11:27
 16/29 anonim ***** válasza:
Hát az ismeretterjesztő műsorokban komoly fizikusok állították, hogy atomnyi méretből indult ki minden. Én meg az örök hitetlenként állok ehhez hozzá. Most már elég sokféle magyarázatot hallottam. Ha a belátható világegyetem így keletkezett, akkor semmi okunk feltételezni, hogy a többi nem, csupán csak nem látjuk. Legalább is a logika ezt diktálja.
2021. aug. 10. 13:07
 17/29 Mojjo ***** válasza:

@16:

Az atomnyi méret nem pont. Lényegi különbség van köztük: a pont kiterjedés nélküli, az atomnyi méret kicsi, de véges kicsi. A "minden" alatt a világegyetem belátható részét kell érteni - mivel ez általában nem, hogy megfelelően, de sehogy nincs hangsúlyozva, még csa kimondva sem, nagy kavarodásokat és félreértéseket szokott okozni.

Természetesen ha a világegyetem belátható része a múltban ekkora méretre volt összezsugorodva, és onnan tágult a mai méretére, akkor a többi részével is ez a helyzet. A belátható világegyetem valós átmérője kb 90 milliárd fényév. Zsugorítsuk ezt össze atomi méretre (nem igazán addig a méretig látunk vissza a múltban, de a lényegen nem változtat). Vegyünk még egy 90 milliárd fényév átmérőjű térrészt, azt is zsugorítsuk le egy atom méretére. Ha végtelen nagy a világegyetemünk, akkor hány 90 milliárd fényéves térrészünk van? Végtelen sok. Azt hány atomnyi métetre lehet zsugorítani? Végtelen sokra. Végtelen sok atomnyi méret összesen mekkora? Végtelen nagy.

Azaz ha a világegyetemünk jelenleg végtelen nagy, akkor végtelen nagy volt akkor is, ameddig a fizikánkkal vissza tudunk nézni az időben. Ugyanezt írtam le az előbb is.

2021. aug. 10. 13:20
 18/29 anonim ***** válasza:

Érdekesek a multiverzum elméletek is.

[link]

2021. aug. 10. 20:06
 19/29 anonim ***** válasza:

11# az idő mint olyan nem létezik gondolj egy vonatra ami megy a sínen mondjuk miskolcról pestre a vonaton ülők az állatok emberek és minden gondolkodni tudó lény az út pedig az idő a vonat épp egy falu melett megy el

(te az idő egy adott pontján vagy 2021)

nem látod a látóhatáron kívül eső dolgokat pestfelé de miskolc felé se

(nem látsz a jövőbe se a multba csak a jelenbe a látóhatár az életed)

de attól még ott vannak és ott is történnek a dolgok

(attól még létezik a múlt és a jövő is ugyanúgy és történnek azokban az időkben is szintén a dolgok)

Szóval maga az idő egy út aminek most mi az egyik pontján vagyunk de maga az idő állandó aztán a feketlyukak ott nem létezik egyártalán se tér se idő az előző példához visszatérve mintha az útvonal minden pontján ott lennél ugyan akkor.

Szóval az idő ilyen szempontból nem létezik

2021. aug. 15. 19:15
 20/29 anonim ***** válasza:
S-ek próbálják felfogni az N világát. Nagyon mókás.
2021. aug. 16. 08:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!