Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha elfogadjuk a tényt, hogy...

Ha elfogadjuk a tényt, hogy nem egy idegen űrhajóról pottyant a Földre egy darab sejt és abból keletkezett az élet, akkor mivel magyarázzuk a félelmet az ösztönt stb. ha nem egy kódolt sejt volt ami ide pottyant?

Figyelt kérdés
2021. júl. 17. 11:26
1 2 3
 21/27 sadam87 ***** válasza:
100%

"akkor mivel magyarázzuk a félelmet az ösztönt stb. ha nem egy kódolt sejt volt ami ide pottyant?"

Mivel a félelmek és az ösztönok az idegrendszerhez kötődő jelenségek, egy sejtnek meg nem nagyon van olyan, elég értelmetlen kérdés.

"Nem szeretnék kukacoskodni, de pl. mitől van az, hogy egy újszülött, legyen ember vagy állat de én az állatokat figyeltem meg, rögtön megismerik az anyjukat és tudják hol van az emlő amiből táplálkoznak és honnan tudják, hogy abból jön a tej?"

Ezt hívják öröklött viselkedésnek, azaz a DNS-ben kódolt.

" Akkor miért van az, hogy az élőlények DNS-ei nem keverednek a természetben ?"

De keverednek. Fajon belül főleg.

"Pl növények az állatokéval stb."

Mivel meglehetősen eltérő fajokba tartoznak, így nem nagyon értem, miért kéne. Mindenesetre ismert olyan példa, hogy egy növény DNS-ének egy része bekerült egy állatba.

[link]

"Igen ezt tudom én is ! De pl. ha én krumplit pucolok és megvágom azzal a késsel a kezem akkor belém kerül a krumpli DNS-e. Tehát pont ez a lényeg ! Nem történik semmi ! Ezt kutatom, hogy miért nem ?"

És ha megeszed a krumplit, akkor miért nem változol kromplivá???? :D

Most komolyan, te ezt mégis hogy képzeled el? Vagy hol kutattál?

Ha bekerül a véráramodba pár krumpli sejt, azokat az immunrendszer elég gyorsan kinyírja, és a makrofágok lebontják. Ha csupasz DNS kerülne a véráramba, azt enzimek bontják le, de ha meg is marad egy darabig, akkor mi van? A DNS akkor tud kifejeződni, ha a megfelelő fehérjék beolvassák, azok meg a sejtmagban vannak. Gondolom, amikor megvágod magad krumpli pucolás közben, nem a sejtmagjaidba gyömöszölöd a krumpli darabokat. :D

"Ez a bizonyíték, hogy nincs bizonyíték !"

????? :D :D :D

"Tehát mondjuk ha egy élő növénnyel megsértem magam, miért nem nőnek ki belőlem olyan növényhajtások?"

Azért ebbe lehet, hogy az immunrendszer is veleszólna...

"Tudom, hogy a DNS stb. de miért nem keveredik?"

Mégis mi az ördögért keveredne?

"Tudom, hogy a DNS stb. de miért nem keveredik?"

Mégis mi az ördögért keveredne??? A DNS nem úgy működik, mint amikor a ketchupot és a mustárt egymás mellé nyomod és összekeverednek.

"Annak idején Béres professzor azt állította"

Pontosan melyik Béres professzorról is beszélsz? Mert komoly kutató nem hiszem, hogy ilyet állítana.

2021. júl. 18. 14:37
 22/27 A kérdező kommentje:
Nekem úgy rémlik, hogy erről beszélt 30 éve Béres professzor.Különben pont ez a kérdésem, hogy miért működik így a DNS ? Mi akadályozza meg a DNS-ek keveredését? Értem, hogy lebontják stb. de ez nekem nem elég ! Ha egy sejtből alakult ki az élet akkor miért is nem keveredhetnek ? Nem értek hozzá, csak szeretném megérteni !
2021. júl. 18. 14:58
 23/27 sadam87 ***** válasza:
100%

A DNS tartalmazza az élőlény örökletes információit. Az élőlény értelemszerűen ügyel arra, hogy lehetőleg ne nagyon változzon a DNS-e. Az eukarióta sejtekben (ilyenek az állatok sejtjei, köztük az emberé is) a DNS a sejtmagban van, elég védett helyen. Oda nem szokott idegen DNS bekerülni (jó, vírusfertőzés esetén megtörténhet). (A baktériumok viszont képesek DNS-t felvenni a környezetükből bizonyos körülmények között - ezt hívják transzformációnak.)

A DNS egy óriásmolekula. Magától nem tud átjutni a sejtmembránon, igazából elég speciális körülmények kellenek, hogy mégis bejusson. És még ezután kéne bejutnia a sejmagban. Szóval ez nem így működik.

2021. júl. 18. 16:54
 24/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm !
2021. júl. 18. 18:49
 25/27 anonim ***** válasza:
83%
Nem kérdező, te semmit nem értesz. A természetben ezrével vannak egymás mellett elemek vegyületei és nem keverednek. Hogy miért nem, ehhez kellene elemi kémiai ismeret. A DNS-hez kicsit több. Az azért bonyolult. Más megközelítésben: vannak programok, amelyekkel szövegeket írhatsz, vannak, amelyekkel egyenleteket oldhatsz meg, vannak rajzoló programok és sok más. Nem csereberélhetjük őket egy adott feladathoz. Nem arra szolgálnak. A krumpli DNS-e benned nincs a megfelelő közegben. Tehát nem szaporodik, nem kötődik, semmit se csinál. Sőt, egy oroszlán DNS-e sincs jó helyen benned, ezért nem lehetnek oroszlánszerű utódaid. Elemi kémia.
2021. júl. 18. 22:12
 26/27 A kérdező kommentje:
Igen , ezt én is tudtam !
2021. júl. 19. 17:32
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

Tessék, talàm ez segít megérteni:

[link]

2021. okt. 3. 19:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!