A magas intelligencia egyik mellékhatása, hogy nem tudod beleélni magad az élet mindennapjaiba, csak külső szemlélőként vagy “jelen”?
Más magas intelligenciájú személyek, hogy vagytok ti ezzel?
Hogyan tudjátok komolyan venni az életet, látván mennyi hülyeség, ostobaság van benne?
10
Én abból a kategóriából származom, aki általában másként lát mindent, és nem arroganciából. Viszont ez valóban értelmezheti úgy más, hogy teszem az okosat, meg én mindent jobban tudok. Pedig nem teszek semmit, pusztán elmondom őszinte meglátásom a dolgokról, és az általában különbözik a többi ember véleményétől. Gyakran arra gondolok, hogy ez abból fakad, hogy nem vagyok neurotipikus, másként van drótozva az agyam ezért másként is élek meg dolgokat mint a többi ember. Nem érzem emiatt felsőbbrendűnek magam csak másnak. Az viszont fura, hogy arra szinte sosem gondol senki amire én, pedig nekem tök logikusnak tűnik. És igen, jónéhány IQ teszt szerint az átlag felet vagyok, de emellett azt is tudom, hogy ez csupán problémamegoldó készség és nem tudás önmagában. A memóriám lehetne például erősebb. Szóval nem képzelem magam istennek. Csak annyit szeretnék tudni, hogy más került-e már oda, hogy csak külső szemlélőként van benne az életben és nem mint szereplőként.
Kicsit jobban kifejthetnéd, hogy ki az a külső szemlélő?
Én inkább csak azt kívánom, hogy külső szemlelő lehessek. Nem értem az embereket és ezért tudatosan elszigetelem magam tőlük. Sajna minden esetben nem működik. Azt látom, hogy mások, nagyon másképpen gondolkodnak, mint én. Ezzel pedig nem tudok mit kezdeni.
Voltál autista kivizsgáláson?(viccen kívül)
Az általad felsorolt tünetek lehetnek annak a jelei is. Kezeléséhez már idös lehetsz, de legalább tisztázódna, hogy az e a problémàd.
Én is tapasztaltam hasonlót, de csak kizárólagosan a szociális/érzelmi életemet érintve. Nagyából ugyan az volt velem amit leírtál, nem értettem az emberek viselkedését és jóval szókimondóbb voltam mint kellett volna. Ez ügyben még régen teszteltek, és ha jól emlékszem egy enyhe Asperger-szindrómát találtak, bár ez már elég rég volt így nem biztos hogy jól emlékszem.
Idővel megtanultam hogy ki mit és miért mond és alkalmazkodtam hozzá. Lehet hogy nálad is hasonló a dolog, bár ez függhet az életkorodtól is.
13, 14
Hm akkor lehet valóban jó ötlet lenne egy autista kivizsgálás.
Z003, pont ezeket a tüneteket produkálom én is. Nem értem az embereket, mit miért tesznek, hogyan értik. Vagyis sejtem, de nem vagyok biztos benne. Gyakran azt érzem támadnak, sérteni akarnak holott ha megkérdem a többieket azt mondják csak játékos cukkolás volt. Nem ismerem fel az árnyalatokat ezért olykor rosszul reagálok le a dolgot. Vagyis a ő szempontjukból rosszul. Az én szempontjaim szerint teljesen korrektül. Úgy érzem túl sok a szabály amiket betartanak, de lehet nekik természetes és csak nekem tűnik mesterkéltnek mivel másképp működöm. Én is szeretem az őszinteséget, nyíltságot, de emiatt gyakran konfliktusba keveredtem. Sosem értettem miért jobb az igazi gondolatainkat elrejteni mások elől. Mi célt szolgál ez, kinek lesz jobb emiatt, vagy milyen magasabb rendű nemes célt visz előrébb.
"Én abból a kategóriából származom, aki általában másként lát mindent, és nem arroganciából."
Akkor te is a 99,99%-ba tartozol. Semmi különleges nincs ebben, általában mindenki másként látja a dolgokat.
Sejtelmem sincs az intelligencia szintemről, még sosem mértem, de elég jó sakkozó voltam, még másodosztályú minősítésem is volt, amíg klubba jártam, ha ez számít valamit.
Engem tényleg nem érdekel egy csomó minden, például a politika, eddig csak kétszer szavaztam és sokáig azt sem tudtam, ki van kormányon, mert nem érdekel. Évekig nem néztem TV-t, be sem kapcsoltam, mert a reklámokkal ki lehet zavarni a világból és amúgy sem volt semmi értelmes műsor, az olimpia miatt kezdtem el megint párszor bekapcsolni.
Más dolgokban is elég figyelmetlen vagyok, szintén amelyek nem érdekelnek, de amire rákattanok, annak a mélyére járok, azzal sokat és behatóan foglalkozom, például hangszeres zenével nyelvek tanulásával.
Mostanában a kertészkedés érdekel, bár Pesten születtem és mindig nagyvárosban éltem, de a karantén óta a két négyzetméteres erkélyemen egy dzsungelt létesítettem, tavaly is, a falon is mindenhol növények vannak, idén már magam ültettem őket magról és számos videót megnéztem, könyveket olvastam erről, pedig eddig semmit nem tudtam a kertészkedésről.
Lényegében minek pocsékoljam az időmet olyasmire, ami nem érdekel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!