A szemünkkel látunk vagy az agyunkkal?
Ma ezen veszekedtünk unokatesómmal :)
Én azt modntam h a szemünkkel érzékelünk és az agyunkkal látunk! Akkor nekem van igazan, nem?
Vagy mind a kettőnk válasza helyes? Hogy a szemünkkel látunk?
Kérdező, a válaszoló nem erről beszélt, hanem arról, hogy az agyműködés nagy része arra megy el, hogy a látottakat értelmezzük. Ebben mondjuk lehet valami, mert a látás bonyolult dolog :)
Amúgy a szemeddel nézel, az agyaddal látsz. Mindkettő kell.
A látásban az is nagyon különleges, az agyba érkező kép messze nem olyan tökéletes, mint amilyennek mi a látványt érzékeljük. A látóideg nem lenne képes ilyen óriási adatmennyiség továbbítására, ezért csak a látott képben történt változásokat küldi az agynak, ill. időnként frissíti a változatlan részleteket is. Az egész kísértetiesen hasonlít az MPEG kódolásra.
Egy fiatal magyar kutató, Roska Botond foglalkozik a témával, kb. 8 éve láttam a tévében (talán a Delta volt az a műsor, de nem biztos), és később a neten is megtaláltam a videót. Ha érdekel a téma, keress rá, nagyon érdekes, ahogy bemutatják - nyúl retinájának felhasználásával -, hogy milyen jel is érkezik a szemből.
Kutatásainak célja egyébként a látás mesterséges megvalósítása, hogy vakok visszanyerjék látásukat. Ehhez felhasználná az apja - Roska Tamás - által készített optikai chipet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!