Tényleg megváltozott már a Földünk, az időjárás, régen nem volt ilyen pokoli hűség ugye? Mit mondanak a nagy öregek, régen másabb volt?
"Régen kaszáltak/kapáltak most 5 perc a tűző napon és szédülés keringési vérnyomás minden baj van!"
Ilyen faca a mai általános kondíció. :D
Én amúgy nem tudom, mit sír a jónép pár nap 35 fokon.
Amikor jó pár éve 40-42 fok volt, na az már fájt, főleg légkondi alól kiesve.
Éjjel alvásban zavar, mikor a szobámban 28 fok fölött van a hőmérséklet, de a túlsúlyom ellenére nem haldoklom a napon sem.
Puhulunk, vazze.
A napi melegrekordok elég szép részét még mindig 1910-es, 1920-as évek tartják. Feltehetőleg csak azért nem tízszer ennyi melegrekordot tartanak, mert akkoriban még csak kevés helyen mértek, és egyszerűen a legnagyobb melegek nem lettek dokumentálva.
Ha matematikailag nézzük: kb. 120 éve vezetik a statisztikákat. Ha elosztjuk az évben lévő napok számát ezzel, akkor az jön ki, hogy évente 3 melegrekordot "illik" megdönteni. Ez néha megvan, néha nincs.
Persze, a hírekben ennél sokkal gyakrabban beszélnek a melegrekordokról, mert sokszor az a hír, hogy "majdnem" megdőlt egy rekord. Vagy éppen a napi minimum maximuma dőlt meg. Stb.
"A napi melegrekordok elég szép részét még mindig 1910-es, 1920-as évek tartják."
1910-es évek? a mérések kezdete óta vett leghidegebb nyarakat hozta (egy 1912 júniusában bekövetkezett kolosszális vulkánkitörésnek köszönhetően)
2-3 hűvösebb nyár volt, de előtte meg utána melegrekordok voltak, 1916-tól mindenképpen.
Fent tudod állítani a hónapot:
Volt két évtized, mondjuk 1908-tól 1928-ig (nem néztem utána pontosan), amikor az évek felében extrém volt a nyári hőség. És mint írtam, feltehetőleg csak azért nem ebből az időszakból származik a melegrekordok többsége, mert nem volt kiépítve a mérőhálózat, és nem dokumentálták a rekordokat, csak a parasztemberek törölgették a homlokukat kaszálás közben, és ennyiben maradt a dolog.
Az éves átlaghőmérséklet valamivel alacsonyabb volt, mint mostanában, de még az is lehet, hogy ez is a kezdetleges szempontok alapján kijelölt mérőpontok elhelyezkedése miatt volt így, nem tudom. Ugye, ebből a szempontból se mindegy, hogy fagyzugban van a mérőhely, vagy domboldalon, vagy síkságon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!