Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tényleg megváltozott már a...

Tényleg megváltozott már a Földünk, az időjárás, régen nem volt ilyen pokoli hűség ugye? Mit mondanak a nagy öregek, régen másabb volt?

Figyelt kérdés

2021. júl. 1. 08:30
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
77%
Idősebb lettél, már nem bírod annyira.
2021. júl. 1. 12:41
 12/23 Wadmalac ***** válasza:
81%

"Régen kaszáltak/kapáltak most 5 perc a tűző napon és szédülés keringési vérnyomás minden baj van!"

Ilyen faca a mai általános kondíció. :D

Én amúgy nem tudom, mit sír a jónép pár nap 35 fokon.

Amikor jó pár éve 40-42 fok volt, na az már fájt, főleg légkondi alól kiesve.

Éjjel alvásban zavar, mikor a szobámban 28 fok fölött van a hőmérséklet, de a túlsúlyom ellenére nem haldoklom a napon sem.

Puhulunk, vazze.

2021. júl. 1. 12:56
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudtam, hogy az emberek régen sem voltak teljesen hülyék és amire lehetőség volt, azt még a tűző nap előtt megoldották. Azért napfelkeltétől délig majd nem egy teljes műszakot le lehetett nyomni a földeken is - nyilván ehhez nem 7kor keltek...
2021. júl. 1. 16:42
 14/23 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy na épp nem egy jégkorszakban vagyunk akkor noncs is jég és hó. Épp jövünk ki egy jégkorszakból.
2021. júl. 2. 13:31
 15/23 anonim ***** válasza:
52%
Én egész nap a napon dolgozom és bírom…
2021. júl. 2. 13:32
 16/23 anonim ***** válasza:
52%
20 éve az ezredfordulón is voltak ilyen melegek. Emlékszem rá, a nyári szünetben kiterigettem a ruhákat, mire az utolsót feltettem már szinte az is száraz volt.
2021. júl. 3. 15:04
 17/23 anonim ***** válasza:
52%

A napi melegrekordok elég szép részét még mindig 1910-es, 1920-as évek tartják. Feltehetőleg csak azért nem tízszer ennyi melegrekordot tartanak, mert akkoriban még csak kevés helyen mértek, és egyszerűen a legnagyobb melegek nem lettek dokumentálva.

Ha matematikailag nézzük: kb. 120 éve vezetik a statisztikákat. Ha elosztjuk az évben lévő napok számát ezzel, akkor az jön ki, hogy évente 3 melegrekordot "illik" megdönteni. Ez néha megvan, néha nincs.

Persze, a hírekben ennél sokkal gyakrabban beszélnek a melegrekordokról, mert sokszor az a hír, hogy "majdnem" megdőlt egy rekord. Vagy éppen a napi minimum maximuma dőlt meg. Stb.

2021. júl. 4. 05:52
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell öregeket kérdezni, mérési adatsorokat kell megnézni! Ezek tények.
2021. júl. 7. 16:56
 19/23 anonim ***** válasza:

"A napi melegrekordok elég szép részét még mindig 1910-es, 1920-as évek tartják."

1910-es évek? a mérések kezdete óta vett leghidegebb nyarakat hozta (egy 1912 júniusában bekövetkezett kolosszális vulkánkitörésnek köszönhetően)

2021. júl. 10. 00:44
 20/23 anonim ***** válasza:

2-3 hűvösebb nyár volt, de előtte meg utána melegrekordok voltak, 1916-tól mindenképpen.

Fent tudod állítani a hónapot:

[link]

Volt két évtized, mondjuk 1908-tól 1928-ig (nem néztem utána pontosan), amikor az évek felében extrém volt a nyári hőség. És mint írtam, feltehetőleg csak azért nem ebből az időszakból származik a melegrekordok többsége, mert nem volt kiépítve a mérőhálózat, és nem dokumentálták a rekordokat, csak a parasztemberek törölgették a homlokukat kaszálás közben, és ennyiben maradt a dolog.

Az éves átlaghőmérséklet valamivel alacsonyabb volt, mint mostanában, de még az is lehet, hogy ez is a kezdetleges szempontok alapján kijelölt mérőpontok elhelyezkedése miatt volt így, nem tudom. Ugye, ebből a szempontból se mindegy, hogy fagyzugban van a mérőhely, vagy domboldalon, vagy síkságon.

2021. júl. 10. 05:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!