(Bővebben lent) Csak a fehér emberre jellemző, hogy szorításkor kifehérednek az ujjai?
Lehet, hogy buta a kérdés, de tényleg érdekel.
Amikor regényekben azt írják, hogy úgy szorított valamit, hogy az ujjai elfehéredtek/kifehéredtek, (vagy angol könyvekben: hands clasped, knuckles white; clutched the dagger through his coat till his knuckles were white; her knuckles were white from her grip), ez csak a fehér bőrű emberek esetében történhet meg, vagy más rasszoknál is?
A neten annyit találtam (egy fórumszerűségben), hogy csak a fehéreknél létezik ilyesmi, a pl. feketéknél bőrpigmenthiány kell hozzá, egyébként nem lehetséges.
Így van, nem így van? Előre is köszönöm.
Náluk is van. Miért ne lenne? A kifehéredés oka a váráramlás akadályozottsága. Ha egy fekete bőrű szorít meg valamit, ugyanúgy megszűnik az erekben a váráram, mind bárki másnak.
A tenyerük, ujjuk egyébként sokkal világosabb, így látni is. Ha ugyanolyan sötét tónusú lenne, akkor kevésbé lenne szembetűnő talán. Egyébként még leégni is tudnak a napon.
Az ujjak külső részéről beszéltem; egyébként általánosságban azt mondják a feketék is, hogy elsápadni nem tudnak, csak elszürkülni, illetve az afrikai nyelvekben nincs szó az elpirulásra (bármilyen fokú) sem.
Az elmúlt évtizedekben több orvosi tankönyvet is át kellett írni, mert mert a legtöbb tünetet (bőr) fehér bőrűekre írták le, a feketéknél másként kell fogalmazni. Ennél többet egyelőre nem találtam.
Jó lenne valami tanulmány, könyv a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!