Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Két árnyék hogyan folyhat...

Két árnyék hogyan folyhat össze, úgy, hogy még nem ér össze? Mi történik olyankor a fénnyel?

Figyelt kérdés
Olyan majdnem, mint a víznek a felületi feszültsége. Ha egy árnyékhoz közeledik egy másik árnyék, még mielőtt összeérnének már lesz köztük egy híd.Nem tudom, hogy mennyire lett érthető, de remélem igen!
2021. jún. 15. 14:18
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A diffrakciónak lehet hozzá köze, bár szerintem nem azért alakul ki a "híd", amikor közelednek, csak olyankor hangsúlyosabb a szemünknek.
2021. jún. 15. 14:31
 2/6 Wadmalac ***** válasza:
100%

#1-ben van igazság.

Én arra gondolok, hogy a két árnyék nem éles, mosódott pereme kezd annyira átfedődni, hogy elég sötétté válik a láthatósághoz, amíg az nem homályterület mindkét árnyék számára, addig az egyik fényköre kioltja a másik kezdődő árnyékát.

2021. jún. 15. 14:50
 3/6 dq ***** válasza:

Nem kifejezetten árnyék, de ha a képernyő elé rakod a kezeidet, és máshova fókuszálsz, akkor az ujjaid között is megjelenik. A kitakart rész körüli fény valamiért kb egyenletesen vastagabb lesz ha homályosan látsz, így amikor éppen összeér a két ujjad, az hirtelen jelenik meg.

Illetve állítólag a fekete csíkok, amiket középen látsz, az interferencia vagy mi (amit nem teljesen vágok, hogy különböző pontból érkező, különböző állapotú fények miért oltják ki egymást konzisztensen ahelyett hogy erősítenék, de hát ez van.)

2021. jún. 16. 13:41
 4/6 dq ***** válasza:
Elgörbíti az ujjam a képernyő képét, ha a képernyőre fókuszálok és nem az ujjamra, na az miért van?
2021. jún. 16. 13:46
 5/6 A kérdező kommentje:
Igen. Ezek érdekelnének Engem is, hogy miért és hogy pontosan mi történik olyankor.
2021. jún. 16. 15:04
 6/6 Wadmalac ***** válasza:
#4: Egy szemmel is?
2021. jún. 17. 08:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!