Ki tudja, legértehtóbben elmagyaázni nekem, hogy mi az a spin?
A spin a mikrorészecskék (elektron, atommag, ...) úgynevezett belső impulzus momentuma vagy szép magyar szóval saját impulzus nyomatéka azaz perdülete.
Mert minden mikrorésznek van szerkezete is és saját tengelye körül pörög (a forgás az egyik alapvető fizikai megjelenése az anyagnak).
Ezt a kasszikus fizikai terminussal nagyon nehéz, illetve lehetetlen leírni mert a mikrorészecske teljesen másképp viselkedik mint egy makroszkópikus objektum. Ezért szerintem a spin legmegfelelőbb megfogalmazása: úgy tesz mintha forogna.
ja bocs kifelejtettem hogy
fanyúl®
*belső impulzus momentuma
mert van pálya impulzus momentum is
ezt az elektronra például a mellék kvantumszám jellemzi atomban kötött környezetben, ez oké?
DE ezen fölül az elektronnak nem csak atomi orbitálon való mozgásából adódó pálya impulzus nyomatéka van hanem EMELLETT létezik SAJÁT (BELSŐ) impulzus nyomatéka is (ami független a pályamomentumtól) és ezt nevezik SPIN-nek.
Ez úgy van hogy mindkettőt vágom, csak az egyik teszt.
A legegyszerűbben megfogalmazva:
a spin a részecske forgása
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!