Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ki tudja, legértehtóbben...

Ki tudja, legértehtóbben elmagyaázni nekem, hogy mi az a spin?

Figyelt kérdés

2021. máj. 2. 12:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%
Ennél jobbat nem tudok: [link]
2021. máj. 2. 13:20
 2/12 anonim ***** válasza:
Ez jó cucc ez a spin.. emléxem gimi elsőben vettük, 15 éves voltam, akkor azt hittem értem, most közel a 40hez már csak abban vagyok biztos hogy sose fogom megérteni
2021. máj. 3. 22:31
 3/12 anonim ***** válasza:
35%

A spin a mikrorészecskék (elektron, atommag, ...) úgynevezett belső impulzus momentuma vagy szép magyar szóval saját impulzus nyomatéka azaz perdülete.

Mert minden mikrorésznek van szerkezete is és saját tengelye körül pörög (a forgás az egyik alapvető fizikai megjelenése az anyagnak).

Ezt a kasszikus fizikai terminussal nagyon nehéz, illetve lehetetlen leírni mert a mikrorészecske teljesen másképp viselkedik mint egy makroszkópikus objektum. Ezért szerintem a spin legmegfelelőbb megfogalmazása: úgy tesz mintha forogna.

2021. máj. 4. 13:26
 4/12 anonim ***** válasza:
18%

ja bocs kifelejtettem hogy

fanyúl®

2021. máj. 4. 13:31
 5/12 anonim ***** válasza:
43%

*belső impulzus momentuma

mert van pálya impulzus momentum is

ezt az elektronra például a mellék kvantumszám jellemzi atomban kötött környezetben, ez oké?

DE ezen fölül az elektronnak nem csak atomi orbitálon való mozgásából adódó pálya impulzus nyomatéka van hanem EMELLETT létezik SAJÁT (BELSŐ) impulzus nyomatéka is (ami független a pályamomentumtól) és ezt nevezik SPIN-nek.

2021. máj. 4. 13:44
 6/12 anonim ***** válasza:
20%

még ehhez bocs

fanyúl®

2021. máj. 4. 13:44
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Már megbocsáss D NMR, de hogy van az, hogy a spint válaszolod, a mágneses kvantumszámot meg kérdezed?!?
2021. máj. 4. 21:11
 8/12 anonim ***** válasza:
0%

Ez úgy van hogy mindkettőt vágom, csak az egyik teszt.

2021. máj. 9. 21:47
 9/12 anonim ***** válasza:
0%

A legegyszerűbben megfogalmazva:

a spin a részecske forgása

2021. máj. 17. 15:18
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
leírtam a tutit kérdező, akkor most meg kéne köszönnöd
2021. máj. 20. 11:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!