Lehet-e hogy Theia = Mars?
Ez eddig vicces volt, de most már fárasztó.
1: A láva az a magma, tehát a kihűlt allapotához hozzáférnek, ezért azt megvizsgálhatták.
2: Ha bízol annyira a tudományban, hogy megállapították a Theia méretét, akkor miért nem bízol abban, hogy megállapíthatták a régi Föld méretét? Így simán kiszámolhatnák, hogy egy Mars hiányzik.
A Mars nem ütközésből keletkezett.
A Földdel valóban egy Mars méretű bolygó ütközött, de ez nagyjából szétporlott, és úgy 100000 évig gyűrű alakban keringett a Föld körül, aztán lett belőle a Hold.
A többi törmelék a Földre esett vissza, vagy szétszóródott.
Sose állítottam hogy a Mars ütközésből keletkezett. Pontosan nem tudjuk hogy történt az ütközés. Az is lehet, hogy a Theia és a Föld szélei ütköztek össze, vagyis nem találta telibe, de nem is mellette ment el, hanem súrolták egymást. Az angol Wikipédiában ez is benne van, hogy a Theia tovább ment az űrben az ütközés után, nem olvadt egybe a Földdel. Ekkor lehet hogy esetleg a Mars volt az.
Gofrisütő: a Föld régi méretét is csak nagyjából ismerjük, csak becslések vannak róla. Ahogy abban se biztosak a tudósok, hogy korábban a Föld egyik Lagrange-pontjában volt a Theia, és az is lehet hogy nem olvadt egybe a Földdel. A megszilárdult lávát meg lehet vizsgálni, viszont az ütközés feltételezett ideje nem sokkal a Föld létrejötte után van, amikor még a Föld magjába nem süllyedtek le a nagy sűrűségű fémek, tehát más volt az összetétele.
A mai utolsó válaszom:
ha a régi Földet nem tudták megmérni, akkor a Theiát sem, tehát az egész elméletednek semmi alapja nem lesz. Nem fizikus, hanem fárasztó és nevetséges vagy, mert pontosan erre céloztam az elöbbi üzenetemben, de te csak magadat cáfoltad meg a nem tudják megmérnivel, ahelyett, hogy találsz egy igazi érvet.
"A Theia szó szerint beleolvadt a Föld és és a Hold anyagába – fejtegette a tudós. – Ez a magyarázata annak, hogy miért nem találtuk meg a kémiai ujjlenyomatát egyik égitesten sem."
"Az angol Wikipédiában ez is benne van, hogy a Theia tovább ment az űrben az ütközés után, nem olvadt egybe a Földdel."
???
Theia in the Earth [link]
A “smoking gun” for the ancient calamity that formed Earth’s large Moon may still exist deep in the mantle of our planet.
Remains of impact that created the Moon may lie deep within Earth
NASA finds evidence two early planets collided to form Moon
Nem, nem én írtam ki, nem is tudom miről van szó.
Senki se állította hogy a Theia innen indult. Arról volt szó, hogy telibetalálta a Földet, és így összeolvadt vele, vagy csak súrolta a szélét. Mindkét esetben lehet hogy nem innen indult, hanem jó távolról, akár másik naprendszerből.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!