Anyagból energiát már készítettek, de energiából anyagot lehet készíteni?
Pl itt mellettem ez a néhány szobanövény elég jól csinálja (fotoszintézis).
Nem tudom, ilyenre gondoltál e.
Első:
Szerintem a kérdező nem erre gondolt.
A fotoszintézis során bemegy A+C ANYAG + Energia = C + D anyag
Viszont a puszta energiából anyag előállítása jelenleg csak fikció.
ma 11:28: Jogos, pont emiatt kérdeztem rá, hogy ilyenre gondol-e.
Csak mivel általában az "anyagból energia" esetnél is energia + anyag keletkezik nem _csak_ energia (bár nem írta, hogy konkrétan mire gondol)... ezért gondoltam, hogy akkor fordítva is megfelel így.
Természetes lehetséges.
A részecskegyorsítók hihetetlen energiájú ütközéseiben a mozgási energiák egy részéből új részecskék - leptonok és 'erőátiteli részecskék' - jönnek létre, de csak anti-részecske párjukkal együtt, amellyel hamarost találkozva visszaalakulnak energiává.
Tehát igen, nap mint nap állítunk elő részecskéket energiából, de csak igen kicsi időkre.
"Minek van az anyag meg energiamegmaradás törvénye? Dísznek? Még úgy tudom érvényben van!"
Végső soron érvényben van, csak már jobban szeretik négyesimpulzus-megmaradásnak hívni, és kicsit a jelentése is megváltozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!