Lehetséges, hogy van erőhatás és elmozdulás, de munkavégzés nincsen?
Figyelt kérdés
Ez az egyik kérdés a fizika házi feladatban és először arra gondoltam, hogy talán ha az erő a testet nem az erő irányába mozdítja el, akkor áll fönt ilyen helyzet, de hát végülis akkor is van munkavégzés, csak negatív, nem? Akkor végülis a válasz 'nem lehetséges', ugye?2021. ápr. 13. 16:32
11/22 anonim válasza:
azt hiszem ez a fénysebesség természetéből már ismert volt előzőleg is
12/22 Mojjo válasza:
@11: Amire te gondolsz, az az egymáshoz képest mozgó megfigyelők közötti idődilatáció, amit - ha a megfigyelőkhöz inerciarendszer rögzíthető - a speciális relativitás elmélete ír le, ami szintén Einstein "hókuszpókusza". Az vezethető le a fénysebesség természetéből. A gravitációs idődilatációt Einstein gravitációs elmélete, az általános relativitáselmélet írja le, ami az előbbi után született egy évtizeddel. Ahhoz, hogy a GPS jól működjön, mindkettővel tudni kell számolni.
14/22 Mojjo válasza:
@13: Ott meg elmozdulás nincs. Egy (pontosabban minden) keringési periódus után a kezdő és végpont egybeesik.
15/22 anonim válasza:
#14:
te ezt most komolyan le bírtad írni?
stroke-ot kapták közben? vagy mi?
16/22 anonim válasza:
Egy biciklit tolsz sík úton. Gravitáció hat rá, elmozdulás van, mégsem végez rajta munkát.
17/22 Mojjo válasza:
@15: Köszi, ezen felröhögtem :D Mondjuk lehet, felsírni kellett volna. Pillanatnyi elmezavar, van ez így. Mindenesetre valóban, jól látod, r/ihadastroke kompatibilis kontent. Asszem, ma már többet nem kellene irkálnom.
18/22 Mojjo válasza:
(Akinek nem esett le: ez azt jelenti, hogy a #14-et ne tessék komolyan venni. A #13 meg helyes.)
19/22 LeonScottKennedy válasza:
#10:
Ma éppen nincs, de lassacskán vonulunk bele az űrkorszakba, ahol meg nagyon is lesz különbség. Én ilyen jövőbelátó ember vagyok, engem kevésbé érdekel az, hogy a mában mi a gyakorlatiasabb, inkább foglalkoztatnak a jövő kérdései.
#13:
Ha ilyen alapon nézzük, minden égitest szabadesést végez, mivel az univerzumban semmi sem áll egyetlen 4D koordináta-ponton, azaz a kérdező felvázolt problémája több dologra igaz, mint amire nem. Olyannira, hogy amire nem igaz, az már elhanyagolható, univerzális szempontból, nem ez az entrópia alaptézise egyébként is?
20/22 Wadmalac válasza:
Keringés:
Van elmozdulás de nincs pályairányú erő. Munkánál meg csak a pályairányú erő számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!