Hogyan öröklődik a zöld szemszín?
nem találtam kimondottan a zöld szín öröklődésre vonatkozó adatokat sehol, így bízom benne, hogy van köztetek olyan, aki ért hozzá. eleve azt sem tudom, hogy a zöld sötét vagy világos színnek számít-e ilyen szempontból.
válaszaitok előre is köszönöm!
20:
Ajjaj, nem lehet, hogy anyuci félrekefélt?
Mármint sose lehet kizárni, nem sértésből mondom, csak amennyire tudom, tudományos alapon ez a legvalószínűbb magyarázat :D
Nálam a következő képpen van:
Anyukám: Zöld szemű
Anyukám apukája: Kél szemű (Ő elvileg ha jól tudom csak homozigóta lehetett, tehát csak “kék gént” adhatott tovább)
Anyukám anyukája: Barna szemű (mivel elvileg -legalább is ha jól tudom- csak tőle jöhetett a zöld szín, így az anyai nagymamám elvileg heterozigóta (zöld és barna).
Ezek alapjàn egyrészt arra következtetek, hogy anyukám heterozigóta (kék, zöld), valamint, hogy a zöld dominánsabb a kéknél.
Én amúgy barna szemű vagyok, amit az apukámtól örököltem (révén neki is barna a szeme -bár azon az ágon nem tudom a nagyszülők szemszínét).
Következésképpen -elvileg- én heterozigóta vagyok: Egyrészt barna, másrészt kék vagy zöld attól függően, hogy anyukámtól melyiket örököltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!