Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan öröklődik a zöld szemszín?

Hogyan öröklődik a zöld szemszín?

Figyelt kérdés

nem találtam kimondottan a zöld szín öröklődésre vonatkozó adatokat sehol, így bízom benne, hogy van köztetek olyan, aki ért hozzá. eleve azt sem tudom, hogy a zöld sötét vagy világos színnek számít-e ilyen szempontból.

válaszaitok előre is köszönöm!

2008. dec. 5. 13:16
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
Szia. Hát nem tudok sokat segíteni, de az én családomban van egy furcsa eset (meg a barátnőm családjában is - ugyanis mindkettőnknek zöld a szeme). Vagyis én hazudnék, hogy tiszta zöld a szemem, ugyanis a pupillám körül világosbarna árnyalat van, de egyébként a zöld árnyalat dominál. A barátnőmnek viszont tiszta zöld :D. Minkettőnk édesanyjának kék a szeme, édesapánknak pedig barna. Egészen a déd felmenőkig tudom, hogy mindenki másnak a családban kék és barna a szeme (de több kékszemű tag van xD)én vagyok az egyedüli zöld szemű. Viszont nekem csak szűrt fényben látszódik a zöld dominálása. Félhomályban világosbarna a szemem, napfényben vagy nagyon erős fényben pedig már annyira sárga, hogy semmi se látszik a zöldes árnyalatból. Végülis akkor nem nagyon vagyok tisztában, hogy a barnához vagy a zöldhöz vagyok közelebb... Egyébként megintcsak érdekes, hogy a nagymamámnak kék, a nagypapámnak barna szeme van. Apukám pedig tiszta barna, keresztapukám (öccse) pedig tiszta kék szemmel született. :D
2009. júl. 14. 20:46
 12/22 anonim válasza:

anyunak barna apunak zöld a szeme

apuét örököltem

2009. okt. 21. 21:31
 13/22 anonim válasza:
anyának barna a szeme fekete a haja, apának zöld a szeme barna a haja. én zöld szemet szerettem vna fekete hajjal de barna lett mind2... bár a hajam már fekete, de szemszínt változtatni bonyolultabb :)
2010. nov. 4. 14:12
 14/22 anonim válasza:

apunak fekete haja van, kék szeme

anyukámnak barna haja, barna szeme volt

nővérem barna hajat, kék szemet örökölt, nekem pedig nagyon világos szőkés barna hajam és élénk zöld szemem van : D

de imádom a zöld szemem, nem egoizmus, szerintem szép és büszke vagyok rá és nagyon sokan irigyelnek : D

2011. jan. 15. 22:56
 15/22 anonim válasza:
49%

Anyám a klasszikus világoszöld szemű, de apám barna, mi a hugommal barna szeműek vagyunk.

A zöld a legrecesszívebb gén, vagyis csak akkor öröklődik, ha zöld a zölddel találkozik, ha zöld a kékkel, akkor már a kék dominál. A kék szem génje erősebb a zöldnél, emiatt az összes unokatesóm kék szemű,mert a másik szülő (aki nem rokon) kék szemű.

A kék - barna öröklődésnél ugye a barna dominál, ezt már leírták.

A fekete szem (mint a négereknél) a legerősebb genetikailag, ezért van az, hogy minden félvér gyermek szeme fekete, noha a bőre már világosabb.

2011. febr. 12. 01:41
 16/22 anonim válasza:

Tudom már régi a kérdés, de gondoltam az én esetemet is leírom.

A férjem is és én is teljesen kékszemű családból származunk senkinek sincs déd felmenőkig más színű szeme. Ennek ellenére a férjem is és én is mindketten zöld szeműek vagyunk, de az a kimondottan nagyon zöld. A gyerekeink viszont kékszeműek. Így azt az írást tudom cáfolni, ahol azt írják, hogy ha mindkét szülő zöld akkor a gyerek is az lesz mert nálunk ez nem igaz. Ja és barna szemű még véletlen sincs a családban.

2011. ápr. 14. 18:32
 17/22 anonim válasza:

Apumnak kék szeme,barna haja van

Anyumnak kékes-zöld szeme,sötét barna haja(majdnem fekete)

Nekem barna haj,barnás-zöld szemem van

Nővéremnek szürkés-kék szeme szőkésbarna haja van :D

2011. ápr. 24. 16:35
 18/22 Shadovv válasza:

Csak h teljesebb legyen a kép, amikor az ember leesett a fáról. Mind barna szeműek voltunk. De egyszer csak a mutáció fogta magát s egy barna szemű embereben kialakult egy hibás recesszív gén, a kékszemé. Amit mellesleg OCA2-nek hívnak. Ez kb 6-10ezer éve lehetett. S amikor ez az egyed szaporodott örökitette a gént s az utodaiban is megmaradt recesszíven. S távoli, vagy közeli vérfertőzések útján kinőtte magát. S elterjedt. Ennek árnyalatbeli párja a szürke szem, ami apoptózis utján jött létre. Az iriszben kevés a melanin, a szívárványhártyánk rosjai pedig szürkés színűek.S azért éppen kék, mert ennek a látható fénynek a legrövidebb a hullám hossza.Ma kb 350millió kékszemű ember van. De továbra is a barna a domináns. Mivel ez a legelterjettebb, különbözö alváltozatai alakultak ki mint az arany szem(sárgás), vagy mélyebb vagy csak egyszerűen barna. Ez csuppán a pigementek számától függ. A zöld szem már komolyabb kérdés. S igen ritka, az emberek alig több mint 1%-kának van tiszta zöld szeme. S még 1% barnás-zöld amit savosnak is hívhatunk ez is csak a barna egy speciálsi elváltozása. A tiszta zöldszem esetében viszont egy xantin nevű fehérje(C5H4N4O) is felbukkan, ami sárgás hatást kelt s a kékszemmel keveredve zöld szemszínt eredményez.

A zöld szem öröklödésére nagyon kicsi az esély. (az én szüleim mind ketten ZK-ZK színt kodolnak, nekem tiszta zöldszemem van (ZZ), minden bizonnyal. Az időleges szín-árnyalt változást főleg érzelmi reakciók,stress,sírás,öröm váltja ki. Mivel ebben az esettben változik a pupillánk résse, s több vagy kevesebb fényt enged be. Ami optikai csalodáshoz vezet.

2011. máj. 14. 00:24
 19/22 anonim válasza:
Az utolsó válaszoló hozzászólásához kapcsolódva kérdezem, hogy a barnás-zöld szeműek (a barna speciális elváltozása) is tudnak barnát örökíteni? Vagy ők csak világosat?
2012. szept. 24. 21:04
 20/22 anonim válasza:
Ez a szemszín öröklődés érdekes téma. Ugyanis a szüleimnek zöld és kék szemük van, nekem viszont barna lett, amire elméletileg 0% az esély. Tesómé zöld. (Nem vagyok örökbe fogadott) :D
2016. ápr. 11. 18:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!