Hogyan öröklődik a zöld szemszín?
nem találtam kimondottan a zöld szín öröklődésre vonatkozó adatokat sehol, így bízom benne, hogy van köztetek olyan, aki ért hozzá. eleve azt sem tudom, hogy a zöld sötét vagy világos színnek számít-e ilyen szempontból.
válaszaitok előre is köszönöm!
anyunak barna apunak zöld a szeme
apuét örököltem
apunak fekete haja van, kék szeme
anyukámnak barna haja, barna szeme volt
nővérem barna hajat, kék szemet örökölt, nekem pedig nagyon világos szőkés barna hajam és élénk zöld szemem van : D
de imádom a zöld szemem, nem egoizmus, szerintem szép és büszke vagyok rá és nagyon sokan irigyelnek : D
Anyám a klasszikus világoszöld szemű, de apám barna, mi a hugommal barna szeműek vagyunk.
A zöld a legrecesszívebb gén, vagyis csak akkor öröklődik, ha zöld a zölddel találkozik, ha zöld a kékkel, akkor már a kék dominál. A kék szem génje erősebb a zöldnél, emiatt az összes unokatesóm kék szemű,mert a másik szülő (aki nem rokon) kék szemű.
A kék - barna öröklődésnél ugye a barna dominál, ezt már leírták.
A fekete szem (mint a négereknél) a legerősebb genetikailag, ezért van az, hogy minden félvér gyermek szeme fekete, noha a bőre már világosabb.
Tudom már régi a kérdés, de gondoltam az én esetemet is leírom.
A férjem is és én is teljesen kékszemű családból származunk senkinek sincs déd felmenőkig más színű szeme. Ennek ellenére a férjem is és én is mindketten zöld szeműek vagyunk, de az a kimondottan nagyon zöld. A gyerekeink viszont kékszeműek. Így azt az írást tudom cáfolni, ahol azt írják, hogy ha mindkét szülő zöld akkor a gyerek is az lesz mert nálunk ez nem igaz. Ja és barna szemű még véletlen sincs a családban.
Apumnak kék szeme,barna haja van
Anyumnak kékes-zöld szeme,sötét barna haja(majdnem fekete)
Nekem barna haj,barnás-zöld szemem van
Nővéremnek szürkés-kék szeme szőkésbarna haja van :D
Csak h teljesebb legyen a kép, amikor az ember leesett a fáról. Mind barna szeműek voltunk. De egyszer csak a mutáció fogta magát s egy barna szemű embereben kialakult egy hibás recesszív gén, a kékszemé. Amit mellesleg OCA2-nek hívnak. Ez kb 6-10ezer éve lehetett. S amikor ez az egyed szaporodott örökitette a gént s az utodaiban is megmaradt recesszíven. S távoli, vagy közeli vérfertőzések útján kinőtte magát. S elterjedt. Ennek árnyalatbeli párja a szürke szem, ami apoptózis utján jött létre. Az iriszben kevés a melanin, a szívárványhártyánk rosjai pedig szürkés színűek.S azért éppen kék, mert ennek a látható fénynek a legrövidebb a hullám hossza.Ma kb 350millió kékszemű ember van. De továbra is a barna a domináns. Mivel ez a legelterjettebb, különbözö alváltozatai alakultak ki mint az arany szem(sárgás), vagy mélyebb vagy csak egyszerűen barna. Ez csuppán a pigementek számától függ. A zöld szem már komolyabb kérdés. S igen ritka, az emberek alig több mint 1%-kának van tiszta zöld szeme. S még 1% barnás-zöld amit savosnak is hívhatunk ez is csak a barna egy speciálsi elváltozása. A tiszta zöldszem esetében viszont egy xantin nevű fehérje(C5H4N4O) is felbukkan, ami sárgás hatást kelt s a kékszemmel keveredve zöld szemszínt eredményez.
A zöld szem öröklödésére nagyon kicsi az esély. (az én szüleim mind ketten ZK-ZK színt kodolnak, nekem tiszta zöldszemem van (ZZ), minden bizonnyal. Az időleges szín-árnyalt változást főleg érzelmi reakciók,stress,sírás,öröm váltja ki. Mivel ebben az esettben változik a pupillánk résse, s több vagy kevesebb fényt enged be. Ami optikai csalodáshoz vezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!