Ha minden kémiai folyamatot,dolgot fizikailag is le lehet írni /még ha 100-szor nehezebben is/ akkor a kémia nem egyenrangú tudományág?
Persze,lehet,hogy kár ezeket rangsorolni,hogy a fizika elsőrangú,a kémia meg másodrangú stb.,de erre kívancsi vagyok.
Tehat ha gyakorlatban nem is,de elméletben igaz az állításom?
Egyedrangú tudomanyágok ezek?
De minek kéne rangsorolni, miért lenne attól bármi jobb.
Ha egyszerűsítesz mondjuk egy képletet akkor az eredeti nem lesz feljebbvaló mint az egyszerűsített. Mintha az építészet aljabvaló lenne mint a fizika mert a fizikailag írják le hogy ne dőljön le az épület.
Valaki magyarázza már el nekem hogy mi ez a nagy nyáladzás hogy a fizika a feljebbvaló tiszta vérű tudomány.
A kémikusnak ismernie kell a kémiát, ÉS PLUSZBAN a fizikai alapokat. Az elméleti fizika igazából kisegítő tudományág, mivel önmagában haszontalan, viszont ha ismersz egy valós tudományt, pl. a kémiát, akkor mellé segítséget nyújt. Úgyhogy igazából a fizika a másodrendű tudományág.
:P
"még ha 100-szor nehezebben is"
Inkább 10^1000000-szer nehezebben. Képzelj csak el 10^24 részecskét, és a köztük fennálló ÖSSZES kölcsönhatást.......
Inkább nevezném a tudományágakat külömböző nyelveknek.
Pl legyen a példában a fizika a kettes számrendszer, az informatika nyelve. Ezzel 0 és 1-el minden nyelvet le lehet írni, de mégis szügség van az egyszerűsítésre, mondjuk egy jawa, vagy mit tudom én ami kezelhetőbbé teszi az értelmezést és a munkát.
"a kémia a fizika egy egyszerűsített fordítása"
Így is nézhetjük, de itt igazán a lényeg a célirányos kategorizálás, adatszelektálás.
Ahogy egy erdőmérnök sem egyes növényi sejtek szintjén tervezi az erdőgazdálkodást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!