A rádióban hogyan képes a dióda leválasztani a magas frekvenciás hordozó hullámot a hangot hordozó alacsony frekvenciás hullámtól?
A dióda egyenirányítja az amplitúdómodulált jelet. Ekkor marad annak egyik oldala, például az időtengely feletti pozitív oldala. E jelnek a burkológörbéje a hangfrekvencia. Ezután már csak ki kell szűrni a rádiófrekvenciás jelet és előáll a hangfrekvenciás jel.
Itt találsz róla leírást:
Erre keress rá: AM demodulátorok.
A detektoros rádióba germánium dióda kell. Például: OA1150, OA1151, OA1160, OA1161, OA1180, OA1182, vagy voltak AA jelölésűek is. Mindenképpen germániumdióda kell, mert ezek nyitófeszültsége kisebb, mint a szilíciumdiódáké és a detektoros rádióban igen kicsi jel áll rendelkezésre. Ennél jóval nehezebb lesz beszerezni a detektoros rádióhoz való nagyimpedanciás fejhallgatót, a régiek 2 kohm-osak voltak és ebből kettőt sorosan kapcsoltak. Szükséges még hozzá megfelelő méretű antenna és jó földelés.
Előző vagyok. Most találtam még egy egy ábrát. Ezen láthatod a jelalakokat:
Szintén előző vagyok.
Itt találsz germániumdiódákat:
Jó például: 1N34A, D9B (~OA1160), OA1154, OA1180
Ők rádiós szakemberek, tőlük tanácsot is kérhetsz.
A dióda olyan, mint a forgó beengedő korlát-ajtó. (Vagy hogy hívják ezt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!