A pszichopaták gyárilag a legindividualistább emberek a földön?
Figyelt kérdés
A pszichopaták gyárilag a legindividualistább emberek a földön?2021. márc. 22. 08:35
11/14 A kérdező kommentje:
Miért sikersebbek a pszichók a normális emberekhez képest a társadalomban:
2021. márc. 22. 10:18
13/14 anonim válasza:
Azt hiszem, az eredeti kérdést az individualizmus és a pszichopátia összevetéséről elég jól megválaszoltuk neked, igaz-e, Kérdező?
A második kérdésed megválaszolásához tudnunk kell, te mit értesz siker alatt. Várjuk a definíciódat.
14/14 anonim válasza:
Maga a pszichopátia több szempontból érdekes jelenség. Először is azért, mert a pszichopata "gyárilag" olyan "kemény", mint amilyenné egy átlagos ember hosszú évek önismerete és önfejlesztése által válik (az egy másik kérdés, hogy az egészséges ember ezzel együtt is képes megőrizni az empátiáját, vagy úgy mondanám: az érzésekre való képességét). Másrészt azért érdekes ez a jelenség, mert a pszichopata nem "gyárilag" individualista, hanem "gyárilag" hibás (amely hibája miatt képzeli magát felsőbbrendűnek). Ahogyan előbb valaki már írta, az individualizmus döntés kérdése, a pszichopata viszont nem eldönti ezt, hanem alapból így működik és nem tud másképp működni. Szerintem inkább a nyugati világ mostani berendezkedése tekinthető individualistának, amelynek sok vezető pozícióját szinte csak pszichopaták és szélsőségesen individualista nem pszichopaták töltik be. Ezáltal egyre nehezebbé válik a hétköznapi érvényesülés is, így a legtöbb ember rákényszerül arra, hogy elmozduljon a pszichopátiás (vagy ha úgy tetszik, a szélsőségesen individualista) viselkedés irányába (már amennyiben érvényesülni szeretne). Ezért is annyira népszerűek a pszichopátiás működést oktató trénerek (pl. Szabó Péter). Bevallom őszintén, én nem olvastam ennyi szakirodalmat a témával kapcsolatban, de az élet több pszichopatával is összehozott engem. És egyébként azt tapasztaltam, hogy nagyon nem könnyű felismerni őket. Leginkább azért nem, mert van egy furcsa "ellentmondás" bennük; bár nincsenek érzéseik, más emberek érzéseit nagyon jól ki tudják elemezni magukban és ezt a tudást felhasználva nagyon ügyesen manipulálnak mindenkit maguk körül. Ez a "sikerük" egyik "titka" szerintem. A másik ok az érzéketlenségük. Csak egy nagyon erős jellem tud ellenállni a manipulációjuknak. Továbbá a saját tapasztalataim alapján nem igaz, hogy a manipulációval mindig el akarnak érni valamit. Én ugyanis azt tapasztaltam, hogy más emberek manipulálása már önmagában is egy igen szórakoztató tevékenység számukra, amit nagyon tudnak élvezni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!