Van-e olyan anyag amely vízbe feloldva növeli a víz olvadás pontját?










Ezzel van néhány gond, például szilár vízbe azaz jégbe nehéz feloldva tartani dolgokat. Amit folyadék állapotban feloldasz az kiválik fagyáskor.
Esetleg azt tudnám elképzelni hogy egy anyag jelentősen lassítja a jég olvadását egy adott hőfokon jelentősen lelassítja. Ez azért lehetséges mert a víz elég sok energiát igényel az olvadáshoz. Ezért ha van egy anyagunk ami olvadás közben rengeteg hőt von el a környezetből ezzel lassítja a jég olvadását. Ilyen anyagok széles körben ismertek (NaCl; KCl; KNO3; stb...). Viszont ugye ezek nem változtatják meg a tényleges olvadáspontot.
Amíg vegyi anyagokkal nem nagyon lehet a tényleges olvadáspontot módosítani, erre vannak fizikai módszerek.
Ha jelentősen csökkentjük a légnyomást 0.1-008 atm közötti értékre, akkor kb 3°C tudjuk emelni a jég olvadáspontját (ezek csak közelítő adatok). A nyomás tovább csökkentésével nem érünk el olvadáspont növekedést mer ezen a nyomáson a jég elkezd szublimálni.





"Ha jelentősen csökkentjük a légnyomást 0.1-008 atm közötti értékre, akkor kb 3°C tudjuk emelni a jég olvadáspontját (ezek csak közelítő adatok). "
A víz hármaspontján a hőmérséklet 273,16 K, azaz 0,01 °C. Ennél magasabbra a nyomás csökkentésével nem lehet emelni az olvadáspontot, legfeljebb extrém magas nyomáson (egész más jég típusoknál) lesz magasabb.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!