Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nincsenek piros, zöld,...

Miért nincsenek piros, zöld, rózsaszín, kék, lila emlős állatok?

Figyelt kérdés
Sokat gondolkodtam azon, hogy a madarak, halak, hüllők, rovarok közt teljesen természetes, gyakori színek miért vannak "kitiltva" az emlősállatok bundájának színei közül. Egyetlen emlős állatot sem ismerek, aminek kék, piros, zöld, lila vagy citromsárga szőre lenne, maximum olyan vöröses árnyalatú, mint a rókáé, vagy drapposan sárga, mint a jaguár mintázatában. A kék szín előfordul a páviánok pofáján, de ott sem a szőr kék, csak a bőr. Létezik ugyan "orosz kék" nevezetű macskafajta, ami valójában szürke, nem ténylegesen kék. A rózsaszín párduc és egyéb mesehősök most nem számítanak.

2021. márc. 10. 15:24
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Egyébként szerintem pont a Milka-tehén láttán tűnődtem el először a kérdésen, miért olyan természetes mindenki számára, hogy nem születhet lila tehén. Valószínűleg génmanipulációval sem lehetne létrehozni ilyet. Bár azok után, hogy foszforeszkáló egereket már előállítottak, fene tudja...
2021. márc. 10. 20:20
 22/28 anonim ***** válasza:

" miért olyan természetes mindenki számára, hogy nem születhet lila tehén"

Ez nem mindenki számára természetes. Nyugaton megkérdezed a 10 év alatti korosztályt, jelentős százaléka azt fogja mondani, hogy a tehenek lila szinűek. Valóban a Milka reklámokból látják, és ugye máshol meg nemigen találkoznak tehénnel, igy nekik teljesen természetes, hogy a tehenek lila szinűek, vagy legalábbis hogy léteznek lila szinű tehenek is.

2021. márc. 10. 22:18
 23/28 anonim ***** válasza:
92%
Hupikék törpikéket se felejtsük el.
2021. márc. 10. 23:08
 24/28 anonim ***** válasza:
90%
Meg az avatarokat.
2021. márc. 11. 00:55
 25/28 anonim ***** válasza:
100%
google: Malabar Giant squirrel
2021. márc. 11. 07:17
 26/28 Wadmalac ***** válasza:

Még egy fontos ok is van.

A madártoll, a lepke szárnya, hüllőpikkelyek stb. nagyrészt nem pigmenttől olyan színű, amilyennek látod, hanem azért, mert a felületi struktúrája olyan mikroszinten, hogy ilyen hullámhosszokat ver vissza.

Az emlősöknél sem a bőr felületével, sem a szőrszálakkal nem nagyon lehet ilyen "trükköt" bevetni.

Egy helyen jelenik csak meg, a szem szivárványhártyáján. Ezért létezhet kék szem.

A másik a jellemző pigmentek színe.

Ízeltlábúaknál, kétéltűeknél, hüllőknél van kék pigment például, ott is ritka, de emlősöknél nincs. Madaraknál is a felületi effekt produkál kéket, nem pigment.

Miért nincs? Így alakult. Vagy véletlen mutációval tűnt el, vagy éppen azért, mert több volt a hátránya, mint az előnye.

A melanin barnás-feketés, táplálékból karotinoidok adhatnak pirosas-sárgás színt (lásd flamingó), de kábé ennyi.

2021. márc. 11. 09:04
 27/28 A kérdező kommentje:
Wadmalac: Igen, ezek az élénk állat-színek valószínűleg nagyrészt diffrakción alapulnak, ezt írtam a #3 -as kommentemben is. De a #25 által linkelt állat meglepett, ilyen színeket szőr formájában nem láttam, legfeljebb játékállatoknál.
2021. márc. 11. 15:51
 28/28 Wadmalac ***** válasza:
Igen, ennek a kék mókusnak összejött kicsit a diffrakció. Azért jó lenne megnézni élőben ,mert a fotók kicsit csalnak ám, ennyire lehet, hogy nem kék, csak túlszaturáltak a képek (esetleg szándékosan).
2021. márc. 12. 08:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!