Mi a lényegi különbség az intron és a DNSrégió között? (Genetika)
A régió olyan DNS-szakasz, mely nem határoz meg fehérjét, így a transzkripció során a DNS mindig egy szakasza másolódik. A régió jelzi tehát szintézis kezdetét és végét.
Az intron pedig a DNS olyan része, amely nem vesz részt a fehérje meghatározásában.
Ha jól értelmezem, akkor az intron csak az adott szakaszon belül érvényes? A régió pedig a szakaszon kívül?
Az intron a DNS-nek egy olyan szakasza, ami átíródik mRNS-é, de később (a splicing során) kivágódik. (Egyébként az elnevezés az intragenic region = génen belüli régió kifejezésből származik.)
A DNS régió kifejezést igazából nem használják ilyen szűken általában, mindenfle DNS szakaszokra szokták érteni. Például szoktak beszélni (fehérjét) kódoló régióról. (De én is láttam már úgy, hogy csak a fehérjét nem kódoló szakaszokra használták.)
Igen, akkor jól értettem, hogy az intron az a génen belüli régió. Köszi!
Még egy kiegészítés: az exon vesz részt a fehérjék meghatározásában, az intron ellenkezőleg, nem vesz egyáltalán részt.
"Még egy kiegészítés: az exon vesz részt a fehérjék meghatározásában, az intron ellenkezőleg, nem vesz egyáltalán részt."
Igen. Az exonok tartalmazzák a fehérjét kódoló szakaszokat (bár az első és utolsó exonban vannak nem fehérjét kódoló (UTR) rrészek is). Az intronok pedig nem kódolnak fehérjét, hiszen kivágódnak az mRNS-ből. (Bár azért ezt megbonyolítja az alternatív splicing: nem mindig pontosan ugyanazok a szakaszok vágódnak ki az mRNS-ből.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!