Mi az oka, hogy kint az utóbbi hetekben ugyanazon ásványvizes flakonban az esővíz jéggé fagyott, míg az ásványvíz meg nem? Ugyanannyi volt bennük.
Kint hagytam a két flakont. Ott zörgött a jég az esővizes flakonban. Evvel szemben az ásványvizes még mindig folyékony. Kb ugyanúgy félig volt töltve mindkettő, vagy harmadig (pontosan már nem tudom, csak azt, hogy kb azonos mennyiségekről van szó.)
Az ásványvízbe ugye nem csempésznek fagyállót?? Ha nem, akkor mi a fizikai magyarázat erre?
Az nincs benne, nyilván hogyha szénsavas, azt is hozzá kell adni. Az meg valóban lényegesen több lehet, mint 1 g/l. (Ráadásul reagál is a vízzel, szóval igazából egyensúlyokkal is kéne számolni.) Az valóban jelentősen torzíthatja az eredményt. Ugyanakkor nem tudjuk, szénsavas vízről van-e szó, illetve azt se, mennyi a tényleges szén-dioxid tartalma. (A leírás alapján feltételezem, régebb óta nyitva lehetett a palack, akkor a szén-dioxid tartalma csökkenhetett.)
Mindenesetre tény, hogy ez többszörösére emelheti az oldottanyag koncentrációt. De még ha tízszeres-húszoros oldottanyag koncentrációval számolunk, akkor sem túl nagy a fagyáspont csökkenés.
Én valamiért alapvetően szénsavasban gondolkodtam ,talán valaki írta, azért.
"De még ha tízszeres-húszoros oldottanyag koncentrációval számolunk, akkor sem túl nagy a fagyáspont csökkenés."
Tényleg nem.
Itt valószínűleg máshol van a kutya elásva.
Egy tippem éppen lenne.
A hűlés csökkenti a víz feletti légtér nyomását, ezzel a vízben a CO2 felszabadulást könnyebbé teszi, annak a buborékolása mozgásban tartja a folyadékot, éppen eléggé, hogy kicsit késleltesse a fagyást.
Egen, nem tudom, melyik nyer. Arra gondolok, hogy a gáznyomás-csökkenés nyert, mert a víz feletti légtér gyorsabban hűl, mint a víz.
De fene tudja, csak tipp volt, lehet, hogy simán ugyanúgy megfigyelési hiba van, mint a Mpemba-effektnél és nincs is effekt.
:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!