Ebből mi igaz? Hány idegsejt fejlődik a csecsemőben másodpercenként?
Az akkord kiadó: Az agy című könyvében szerepel, hogy
"a csecsemő agyában másodpercenként nem kevesebb mint kétmillió új kapcsolat, úgynevezett szinapszis alakul ki. A gyermek kétéves korára az agya már több mint százbillió szinapszist tartalmaz"
A százbilliót nyilván félrefordították, mert azt hitték hogy magyarul is billió ami angolul billió, bár mi ezt iskolában tanultuk, és nem értem, hogy se a fordító, se a szakmai lektor ezt nem tudta, ez hogyan fordulhat elő? Viszont ha ennyire rossz a fordítás, mind angolban mind szakmailag, akkor már nem olyan biztos az sem, hogy a másodpercenként kétmillió stimmel. Ezt valaki meg tudja erősíteni, vagy cáfolni? Másodpecenként 2millió, az percenként 120millió, ami 1 órára 6000millió=6milliárd, ami 1 nap alatt 144milliárd, ami szerintem megint nem stimmel, mert 100milliárd az összes.
"Nyilván"
Miért is? A teljes idegrendszerünkben kb. 86 milliárd idegsejtje van egy felnőttnek. A szinapszisok száma ennek nyilvá sokszorosa.
E egy felnőtt ember szinapszisainak száma bőven 100 billió fölött is lehet.
Ahogy előttem írták, nagyjából összesen van 100 milliárd idegsejt az agyunkban. (Bár erre nyilván csak becslések vannak.) Nyilván felnőtt korra vonatkozik, de jelen tudásunk szerint a legtöbb neuron, ami felnőtt korban van az agyunkban, gyerekkorra már kialakult. (Tudomásom szerint csak az agy néhány területén mutattak ki felnőtt korban neurogenezist.)
(A cikk alapján valamivel frissebb becslések szerint inkább 120 milliárdhoz lehet közel a tényleges neuronszám, az 1-es válaszoló által írt 85 milliárd körülihez képest, de el tudom képzelni, hogy ennyi hibája bőven va na becsléseknek, az egyéni eltérésekről nem is beszélve.)
Ezen az oldalon 10^14-re becsülik az agyban a szinapsziksok számát - persze felnőtt emberben (nem szakcikk, de viszonylag alaposnak tűnik):
Ez alapján a cikk alapján csak a neocortexben kb. 20 milliárd neuron van, melyek átlagosan 7000 szinapszissal rendelkeznek. Ez alapján csak a neocortexben kb. 1,5*10^14 szinapszis lehet. (Persze ez is felnőttkori adat, de nem hiszem, hogy egy két éves gyerek agyában ettől több nagyságrendi eltérés volna.)
"Másodpecenként 2millió, az percenként 120millió, ami 1 órára 6000millió=6milliárd, ami 1 nap alatt 144milliárd, ami szerintem megint nem stimmel, mert 100milliárd az összes."
Nyilván azért nem stimmel, mert nem 100 milliárd az összes, hanem (valószínűleg) tényleg 100 billió.
"Viszont azt is írja a könyv, hogy születéskor meg semmi kapcsolat nincsen"
Ez így biztos nem igaz, különben nem működne az idegrendszere.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!