Ha Chernobyl-ban nem nyomják meg az A3-5 (AZ-5) vészleállító gombot, akkor másképp is történhetett volna?
Pl nem történik meg a katasztrófa, vagy nem lenne olyan vészes? Csak mert sok helyről azt hallani, olvasni, hogy az váltotta ki a robbanást, közben amikor megnyomták, akkor már mindegy volt úgyis tudtommal, azaz a gomb megnyomása, csak előrébb hozta azt, ami amúgy is megtörtént volna, mert akkor már elszabadult a reaktor, mint egy dízelmotor, ami a légbeömlőn keresztül szív be olajrészecskéket és addig pörgeti magát, amíg be nem döglik.
Szóval, ha nem nyomják meg a gombot, akkor is megtörtént volna ugyanaz, ami megtörtént, csak picit később?
Vagy esetleg a lassabb reaktivitás növekedés miatt keletkezhetett volna egy nem, vagy nem túl destruktív hatással bíró repedés, ami kiengedi a gőzt és lecsökkent volna a reaktivitás és leállhatott volna az egész, vagy stabil szintre beállhatott volna?
Tudom, hogy itt többnyire nem nukleáris tudósok vannak, de hátha vki jobban konyít a témához xD
"Igen, értem, viszont az interjúban mondott olyan dolgokat is, hogy eltitkolták előtte és mindenki előtt a vészleállító gomb hibáját"
Tudom, mondom, hogy én is megnéztem :)
De érteni kell a politikai/társadalmi környezetet is.
Az interjú 1992-ben készült. Addigra már lezajlott a peresztrojka, 1991 végén ha jól emlékszem meg is szűnt a Szovjetunió.
Tehát politikai hatalomváltás zajlott le, már nem kellett attól tartania, hogy a kommunista hatalom befeketítése miatt, politikai alapon elítélik, hiszen rengetegen amnesztiát is kaptak a politikai elitéltek körében, viszont a köztörvényes bűncselekmények nem évültek el a rendszerváltás miatt.
Ezért aztán a saját szerepét illetően nyilvánvalóan ragaszkodnia kellett az eredeti történetéhez, hogy nehogy megint elővegyék, ugyanakkor megtehette azt, amit a szovjet érában még nem: az államra kenhette a dolgot.
És ezzel nem azt állítom, hogy biztosan nem mondott igazat, csak azt, hogy jó oka lehetett arra, hogy ne mondjon igazat.
Nyilván senki se olyan hülye, hogy saját maga ellen beszéljen, pláne nem egy reaktor üzemeltető mérnök.
Igen, ezt értem. De ha nem is tömegtermék, ott mellette akkor is működött másik 3 teljesen ugyanolyan. Azokat hogyan tesztelték? Erről nem találok semmit.
De hogy visszakanyarodjak kicsit az eredeti kérdéshez, szerintem az AZ-5 megnyomása már csak pár másodperccel hozta előrébb a katasztrófát, nélküle is megtörtént volna. Talán amikor befulladt a reaktor, ha akkor megnyomják a gombot (és leállítják a reaktort, ahogy azt egyébként a szabályok szerint kellett volna), akkor még elkerülhető lett volna a katasztrófa. Persze ez egy újabb sikertelen tesztet jelentett volna, aminek akár szakmai és politikai következménye is lett volna.
Egyetértek az utolsóval. Én még újabb dolgot nem értek, így, hogy előkerült.
Ez valami szakmaiságot nélkülöző bürokratív protokoll lehetett, hogy ezt a tesztet feltétlen végre kell hajtani? Méghozzá sürgősen? (mint pl, hogy az autógyártókat arra erőszakolják rá, hogy csökkentsék a CO2 kibocsátást, ami a VW dízelbotrányhoz, illetve szerintem az összképet nézve környezetre káros downsizingoláshoz is vezetett és számtalan gyártó csinálta, nem csak a VW..)
Úgy tudom volt olyan nyomás is, hogy több gyár nem akart engedni abból, hogy visszafogják a termelést áramkiamaradás miatt amiatt, hogy egy napra lekapcsolják a 4-es reaktort, hogy a xenon szint a helyére álljon... szóval tudtommal innen jött az, hogy egy évben ez az egy alkalom volt, hogy megcsinálják a tesztet és ezt mindenképp ki akarták használni.
Tehát egyrészt kormányzati okai voltak (eltitkolták a Leningrádi power surge-ot, amit szintén az AZ-5 megnyomása okozott..), törvényhozási-bürokratikus okai is (szakmaiságot figyelembe nem vevő tesztelési kényszer, előléptetési motiváció stb..), illetve kapitalista okok (gyárak nem akarták semmiképp sem visszavenni a termelésükből 1 napra sem) is vezettek a katasztrófához.
Ezekről mit gondoltok?
#18: Az oroszok cirill betűt használnak. AZ-5 az.:)
Kérdező: Ezt a tesztet a reaktor hivatalos üzembe helyezése előtt kellett volna elvégezni, amikor még nem lett volna kiesés ha leáll a reaktor, mivel nem is számítottak az általa termelt áramra. Ha már itt tartunk: meghamisítottak egy rakás papírt, igazolást azért, hogy időre üzembe lehessen állítani a reaktort. Ezt a tesztet akkor miért erőltették? Egy hamis papírral több vagy kevesebb már nem lett volna mindegy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!