Milyen alapon nevezik alapv.kölcsönhatásnak a magerőt?
" Ez így eddig sima részecskekölcsönhatás, mint a béta-bomlás "
Ami a gyenge kölcsönhatás területe, ahol W- és Z-bozonok a közvetítők? Ebben az egyben vannak nyugalmi tömeggel rendelkező közvetítő részecskék.
Az általad "reklamált" erős kölcsönhatásban meg gluonok a közvetítők, tömeg nélküli részecskék, csak a hadronokra hat, plusz nagyságrendi eltérés van erősségben is.
Szóval azért van eltérés szerintem rendesen.
Persze minden kategorizálás valahol szubjektív, de aszerint szubjektív, hogy a célunknak megfeleljen és itt jól tudjuk használni.
Arra meg ez a felosztás pont jó.
Nem nevezzük alapvető kölcsönhatásnak a magerőt. Négy kölcsönhatást nevezünk alapvetőnek:
- a gravitációst
- az elektromágnesest
- a gyengét
- és az erőst
A magerőnek ugyan van némi köze az erős kölcsönhatáshoz, belőle lehet származtatni - így egy származtatott (tehát nem alapvető) erő, mint mondjuk ahogy teszem azt, a kötélerő az elektromágneses kölcsönhatás származtatott ereje.
Sokan keverik az erős kölcsönhatást és a magerőket (az egyes hsz-ben is össze lettek keverve). Pár alapvető különbség, amik elég szembetűnőek:
A magerőket - ahogy írod is - virtuális pionok közvetítik és a nukleonok (vagy általánosságban hadronok) között hat, az erős kölcsönhatást gluonok közvetítik és a kvarkokra (meg saját magukra is) hat.
"Sokan keverik az erős kölcsönhatást és a magerőket"
Mivel úgy írta, én erre következtettem, hogy ő is egybevonja, nem álltam neki szétválasztani a két dolgot. Lehet, hogy kellett volna.
Én csak az erős kölcsönhatásra koncentráltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!