Miért folyékony az olaj, és miért szilárd a zsír?
Figyelt kérdés
Ezt a kérdést biológián kaptuk, de sehol nem találom rá a kifejtett választ? Addig eljutottam, hogy a zsírokban több a telített szénlánc, az olajokban pedig a telítetlen. Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ez pontosan hogyan kapcsolódik a halmazállapothoz?2021. febr. 5. 14:38
1/2 anonim 



válasza:





"A szénlánc hossza és a telítetlen zsírsavrészletek gyakorisága, valamint ezeknek a telítettekhez viszonyított aránya határozza meg a zsír halmazállapotát, amely szobahőmérsékleten lehet szilárd vagy folyékony. Általában minél nagyobb a telített zsírsavrészlet-tartalom és azok lánchosszúsága, annál kifejezettebb a zsír szilárdsága."
2/2 anonim 



válasza:





Mert az olajban C=C kötések merevítik a láncokat, a zsírban pedig a C-C kötések szabad rotációja folytán utóbbi könnyebben rendeződik szilárd fázisba ennélfogva magasabb a fagyáspontja / olvadáspontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!