Szliza0105 kérdése:
Miért folyékony az olaj, és miért szilárd a zsír?
Figyelt kérdés
Ezt a kérdést biológián kaptuk, de sehol nem találom rá a kifejtett választ? Addig eljutottam, hogy a zsírokban több a telített szénlánc, az olajokban pedig a telítetlen. Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ez pontosan hogyan kapcsolódik a halmazállapothoz?2017. szept. 26. 17:55
1/4 anonim 



válasza:





Csak tipp!
A zsír sűrűbb a telített szénláncok miatt, ezért magasabb az olvadáspontja is.
2/4 anonim 



válasza:





Olajokban van telítetlen szénlánc, zsírokban nincs.
Namost, ha van telítetlen szénlánc, annak alakja nem egyenes lesz, a lánc meghajlik ott:
Így az ilyen molekulák kevésbé tudnak egymáshoz kellően közel kerülni, illetve orientálódni. Hogy ez mit is jelent? Ha ismered a másodrendű kötéseket, tudni fogod :).
Ha nem, segíthetek még :)
3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :) Nagy segítség volt?
2017. szept. 27. 06:52
4/4 Wadmalac 



válasza:





Hah. biológia, én hülye gépész helyből gépzsír és kenőolaj különbségét akartam írni.
De mindegy, többet tudni sosem baj. A gépzsír szappanvázzal kolloidot alkotó olaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!