Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nyitott palackban tárolt...

A nyitott palackban tárolt bor idővel megecetesedik. Mit jelent ez? Mi a folyamat kémiai háttere?

Figyelt kérdés

2021. febr. 1. 11:03
 1/4 anonim ***** válasza:
75%

a biológiai háttér:

ecetsav-baktérium

2021. febr. 1. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim válasza:
100%
Mivel nyitott a palack, a külvilágból baktériumok kerülnek a borba, amik a benne lévő etanolt ecetsavvá bontják.
2021. febr. 1. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
94%

A kémiai háttere pedig, hogy oxidálódik a borban lévő alkohol.


Először belép egy oxigén és acetaldehiddé válik, majd a következő oxigénnel ecetsavvá, magyarul ecetté.

2021. febr. 2. 02:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Az etilalkohol képlete:CH3-CH2-OH. Oxigén jelenlétében az alkohol -OH gyöke oxigént vesz fel (karboxil gyökké oxidálódik). vagyis: CH3-CH2-COOH Részletesebben itt le van írva: [link]
2021. febr. 2. 04:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!