A nyitott palackban tárolt bor idővel megecetesedik. Mit jelent ez? Mi a folyamat kémiai háttere?
Figyelt kérdés
2021. febr. 1. 11:03
1/4 anonim válasza:
a biológiai háttér:
ecetsav-baktérium
2/4 anonim válasza:
Mivel nyitott a palack, a külvilágból baktériumok kerülnek a borba, amik a benne lévő etanolt ecetsavvá bontják.
3/4 anonim válasza:
A kémiai háttere pedig, hogy oxidálódik a borban lévő alkohol.
Először belép egy oxigén és acetaldehiddé válik, majd a következő oxigénnel ecetsavvá, magyarul ecetté.
4/4 anonim válasza:
Az etilalkohol képlete:CH3-CH2-OH. Oxigén jelenlétében az alkohol -OH gyöke oxigént vesz fel (karboxil gyökké oxidálódik). vagyis: CH3-CH2-COOH Részletesebben itt le van írva: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!