Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ember miért felejti el...

Az ember miért felejti el nagyon hamar az álmok jórészét?

Figyelt kérdés

Úgy vettem észre, csak az marad meg tartósan az álmokból, amire az ember nagyon szeretne emlékezni, a többi része viszont érdekes módon nem

Már ébredés után is nagyon hamar elfelejtődik az, amit alig 10-20 perce élt át, hogy lehetséges ez?

2021. jan. 29. 16:20
 1/7 anonim válasza:
100%
Azért van ez, mert amit álmodtál, az nem igaz, az valójában nem történt meg, ezért az agyad kitörli, mivel nem lenne szerencsés ha összekevernéd az álmokat a valósággal.
2021. jan. 29. 16:26
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert az álom tulajdonképpen az agyad tartalmának rendezgetése, és nem lenne szerencsés, ha ebből minden lépésre emlékeznél, mert akkor ezeket az emlékeidet is rendezni kéne a következő álomban, aztán ezt ismét rendezni kéne az utána következőben, és így tovább.
2021. jan. 29. 23:54
 3/7 sadam87 ***** válasza:
100%
Nem tudom, biztosan így van-e, de szerintem alapesetben az álom nem kerül be a hosszútávú memóriába. Abból gondolom ezt, hogy tapasztalataim szerint csak akkor szoktam emlékezni az álmaimra, hogy ha tovább gondolkozom rajtuk, miután felébredtem az álomból. Viszont ha ébredés után valami másra koncentrálok, akkor később nem tudom felidézni, még akkor sem, ha rémlik, hogy valami érdekeset álmodtam. Ha ébredés után is az álom jár az agyam, akkor értelemszerűen azok az emlékek már bekerülhetnek a hosszútávú memóriába. (Ez a hipotézisem, de még nem néztem utána, tényleg így van-e.)
2021. jan. 30. 10:50
 4/7 anonim ***** válasza:
Így van.
2021. jan. 30. 10:56
 5/7 anonim válasza:
100%
ha felébredés után átgondolod gyorsan és megpróbálod rögzíteni akkor megmarad de álmodás közben nem működik úgy az emlékezés de maguknak az álmoknak a tartalmában nincs semmi amit letiltana az agyad hogy megjegyezd.
2021. jan. 31. 01:09
 6/7 anonim ***** válasza:
Cáfolni tudom hogy nem kerül a hosszútávú memóriába. Nagyon furcsa jelenség, de az utóbbi években gyakran elofőrdult velem olyan, hogy bevillannak olyan álmok, amilet akár évekkel ezőtt álmodtam, talán akkor azon a napon gondoltam rá, de azóta soha. Eléggé feltérképezetlen ez a terület a tudomány számára, de nem csoda, nagyon bonyolult az agyunk.
2021. jan. 31. 02:54
 7/7 anonim ***** válasza:
Nekem is úgy van előző. Sőt, előfordult hogy álmomban is álmododtam, először felébredtem a második álomból aszrán az elsőbő s akkor már fennt voltam. De az többször előfordúl hogy az álmomban emlékezek az álmaimra mert folytatódik, ( volt hogy álmomban nagy voltam.s eszembe jutott mi volt régebben de az is álom volt mert mikor ébredeztem rájöttem hogy álom) a valóságba elfelejtem. De vannak olyan álmaim amikre emlékszem vagy van úgy hogy valami történik s érzem hogy ehez hasonlót álmodtam. A legrosszabb amikor állatok szenvedését álmodom s nem tudnám se leírni se elmondani esetleg ha nagyon leszedálnának meg lekötöznének mert anbyira fáj nekem hogy miközbe mondani próbálnám agressziv lennék meg sikoltoznék. Emlékszem de nem merném leírni se. Csak annyit hogy nem én okozom az állatok szenvedését csak látom s nem tudok segiteni. Az első ilyen álmomnál mikor felébredtem....káromoltam Istent.
2021. febr. 8. 22:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!