Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » DNS hogyan alakul ?

DNS hogyan alakul ?

Figyelt kérdés

Párom barna hajú,zöld szemű, 0+ a vércsoport

Én szökésbarna, kék szemű,A+

Milyen színű hajú és szemű,vércsoportú gyerekünk lesz ?

Még egy kérdés ha az én apukám iker (van egy ikernővére) nekem mennyi esélyem lesz ikreket szülni? én úgy hallottam,hogy ez anyai ágról öröklődik,a másik dolog amit hallottam,hogy ez a férfi spermáin is múlik ez mennyire igaz ?

2021. jan. 28. 21:08
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Haj asszem random. Zöldszem a domináns. Utána a barna szoval 75%az esélye a zöld szemre. Illetve vércsoportnál is elvileg a 0as sosem domináns szóval A-sok lesznek. De ez csak elmélet, miközbe régi gének is kijöhetnek rajta. Szóval nem alapoznék ilyenre.
2021. jan. 28. 21:16
 2/9 A kérdező kommentje:

https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..

Igazabol ebből a kérdésből indult ki az enyém, nekem az fura,hogy oké anyának apának lánynak más vércsoportja van,de millió1 változat lehetséges más ősöktől,más gének

Hány olyan ember van aki fehér+fehér=fekete gyerek lesz mert az ükükdéd mitudjam én ki fekete volt

2021. jan. 28. 21:26
 3/9 anonim válasza:

A vércsoport öröklődésről itt olvashatsz:

[link]

[link]

2021. jan. 28. 21:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Lehetnek a gyerekek 0sak is, ha a kérdező nem. AA-s, hanem A0-s.
2021. jan. 28. 21:30
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi
2021. jan. 28. 21:31
 6/9 anonim ***** válasza:

"Haj asszem random."

Rohadtul nem.

Ezen tulajdonságok egyike sem az egyszerű, egygénes mendeli módon öröklődik. Az akkor igaz, ha egy tulajdonságot egy gén határoz meg, és a génnek mindössze két különböző állapota lehet. Ez egy borsó vagy egy petúnia virágánál nagyon szépen nyomon követhető, de pl. a szem- és hajszín olyan tulajdonságok, amiket több gén együttesen alakít ki.

A vércsoport öröklése viszonylag egyszerű, csak kicsit bonyolultabb Mendel borsókísérleténél. Annyi a különbség, hogy itt nem egy, hanem két domináns allél van: az A és a B. A nullás recesszív, nullás akkor lehetsz, ha mindkét szülőtől nullás gént kapsz. A-s akkor lehetsz, ha egyik, vagy mindkét szülőtől azt kapod. B-s ugyanez, csak B-vel. AB pedig akkor, ha egyiktől A-t, a másiktól B-t kapsz. Tehát párod mindkét szülőtől 0-s gént kapott, így neked kizárólag egy 0-s gént tud átadni. A te genotípusodat nem lehet tudni, lehetsz A0 és AA is. Előbbi esetben 50-50%, hogy az utód 0 vagy A vércsoportú lesz, utóbbi esetben viszont 100%, hogy A, mivel neked ekkor csak A-géned van, így mást nem is tudnál átadni.

Az RH-vércsoporttípus ennél is egyszerűbb. Ez tipikusan a mendeli borsókísérlet, csak itt a lila virág helyett az RH+ a domináns allél. Mindketten RH+-ok vagytok, ami jelenthet mindkettőtök esetében ++ és +- genotípust is. Ha mindkettőtök ++, akkor 100%, hogy az utód + lesz. Ha egyikőtök ++, másikótok +-, akkor is 100%, mivel az utód csak ++ vagy +- lehet. Ha mindkettőtök +-, akkor 50-50%.

A haj- és a szemszín pedig jócskán bonyolultabb, javaslok ehhez kis olvasni valót:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

(Itt alul van egy tök jó ábra százalékos értékekkel.)

[link]

[link]

2021. jan. 28. 21:36
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

"Hány olyan ember van aki fehér+fehér=fekete gyerek lesz mert az ükükdéd mitudjam én ki fekete volt"

Nulla. Mivel a világos bőrszín recesszív jelleg, a sötét pedig domináns. Ez pedig a legtöbb pigment-tulajdonságnál így van. A világos általában domináns, a sötét meg recesszív. Olyan nincs, hogy két világos színű szülőnek sötét színű utóda lesz, mondván "visszaüt valamelyik ősére". Fordítva már lehetséges, mert egy sötét színű egyednek lehet világos színt kódoló recesszív (lappangó) génje. De egy világos külsejűnek nem lehet sötét színt kódoló génje, mert a sötét színt kódoló gének általában dominánsak (uralkodóak). Ez igaz az emberi bőrszínre is.

Két esetben lehetséges, hogy két fehér embernek sötét bprű utódja legyen. Vagy valamilyen mutáció révén, vagy ha néger volt a postás.

2021. jan. 28. 21:39
 8/9 sadam87 ***** válasza:

"Még egy kérdés ha az én apukám iker (van egy ikernővére) nekem mennyi esélyem lesz ikreket szülni?"

Ők értelemszerűen kétpetéjű ikrek. Ennek van genetikai meghatározottsága, de elég komplex, még nem tudják pontosan hogyan öröklődik. Mindenesetre a vizsgálatok sok testi kromoszómás lokuszt találtak, ami összefügghet vele, így valószínűleg a hajlam apai ágon is öröklődhet. (Az fontos, hogy hajlamról van szó! Azaz - ha tényleg örökletes tényezők miatt lettek édesapádék ikrek - valamivel nagyobb az esélye, hogy ikreket szülsz, mint másnak, de egyáltalán nem biztos.)

[link]

[link]

Ahogy a 6. válaszoló írta, a szemszín (és a hajszín) öröklődése is elég komplex. A legegyszerűbb modell, amit néha használni szoktak, két génnel számol (a 6. válaszoló által linkelt kalkulátor is ezt használja), de valójában vagy 20 gén szerepet játszik a kilakaításában.

A 2 génes modellről itt írnak:

[link]

Itt meg arról, hogy hogy lehet, hogy két kék szemű személynek barna szemű gyereke legyen. (Spoiler: a kék szem kialakításáért valójában két gén is felelős lehet)

[link]

Amit az első válaszoló ír, az nem igaz, a barna szemszín dominánsnak tekinthető a világosabbakkal (kék/zöld) szemben, de még egyszer ismétlem, valójában elég komplex a dolog.

A vércsoport öröklődést a 6. válaszoló jól leírta.

"Nulla. Mivel a világos bőrszín recesszív jelleg, a sötét pedig domináns."

Embernél a bőrszínt mennyiségi jellegnek szoktuk tekinteni, semmiképp sem egygénes. Ez alapján a modell alapján teljesen sötét bőrű embereknek sem lehet világos bőrszínű gyerekük, ugyanakkor megfelelő genotípusú közepesen sötét bőrszínű embereknek nagyon világos és nagyon sötét bőrű gyerekük is lehet. Semmiképp sem egyszerű-domináns recesszív öröklődésről van szó.

2021. jan. 29. 08:03
 9/9 sadam87 ***** válasza:
A bőrsznhez kiegészítés. Előfordul speciális eset, amikor sima dominéns-recesszív öröklődésről beszélhetünk: az albinizmus esetében. De azért legtöbbször nem ez határozza meg a bőrszínt.
2021. jan. 29. 08:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!