Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mondják azt a kútfúró...

Macilaci12 kérdése:

Miért mondják azt a kútfúró szakik, hogy a házi vízellátó szivattyúk max. 8m ről képesek csak a vizet felszívni?

Figyelt kérdés

Van a kútnak egy nyugvó vízszintje a felszíntől ez az a max. 8m , ha ez több , akkor elengedi a vízoszlopot.

A rendszer pl. 3/4 es csővel van szerelve , az alján egy lábszelep, a csőrendszer fel van töltve vízzel ,nincs levegő a rendszerben , ha ez a cső szakasz a felszíntől a nyugvó vízszintig pl.15m , akkor már a szivattyú nem tudná felnyomni a vízet?

Valami légköri nyomást említenek , hogy ezért nem lehet, de nem világos a dolog. Tudom, hogy mélykúti szivattyúval megoldható. Ha leegyszerűsítem a dolgot és egy szelepet tennék fent a csőre , a levegőt kiszívatnám , akkor a víznek fel kellene, hogy jöjjön , akár 20m ről is, gondolom én. Azt hiszem a norton kútaknál is a kart mozgatjuk, akkor levegőt szív ki a csőből és fent egy vasgolyó nem engedi vissza a vizet.(azt nem tudom, hogy hány méterig működik) Végül is a szivattyú is ezt csinálja.

Megoldható esetleg a vízfelszívás úgy, ahogy az elektromos festékszóró működik?

Azt tudom, hogy működik az a megoldás, hogy a cső alján visszafordítunk egy vékonyabb csövet és benyomjuk a csőbe pár centire, a vékony csőbe nyomást adunk és feljön a víz (kút tisztításhoz szokták alkalmazni). Végül találtam egy linket : [link] Ez akkor kamu?

2021. jan. 27. 17:57
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Ez a legolcsóbb még használható 2 colos szivattyú. 36 m az emelőmagassága, ami arra jó hogy kijöjjön a kútból a víz, de egy hidrofort már nem tud felnyomni. Amelyik a hidrofort is felnyomja 4 barra 30 méterről, az a 200 ezres kategória.

2021. jan. 28. 18:44
 12/12 A kérdező kommentje:
Rendben , köszönöm a válaszokat, most már többet tudok . Még nincs kútam , ezért kérdezgettem, de érdemes nagyobb átmérővel furatni kb. 125mm , több a lehetőség a víz vételezésre , viszont drágább is.
2021. jan. 29. 05:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!