Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mondják azt a kútfúró...

Macilaci12 kérdése:

Miért mondják azt a kútfúró szakik, hogy a házi vízellátó szivattyúk max. 8m ről képesek csak a vizet felszívni?

Figyelt kérdés

Van a kútnak egy nyugvó vízszintje a felszíntől ez az a max. 8m , ha ez több , akkor elengedi a vízoszlopot.

A rendszer pl. 3/4 es csővel van szerelve , az alján egy lábszelep, a csőrendszer fel van töltve vízzel ,nincs levegő a rendszerben , ha ez a cső szakasz a felszíntől a nyugvó vízszintig pl.15m , akkor már a szivattyú nem tudná felnyomni a vízet?

Valami légköri nyomást említenek , hogy ezért nem lehet, de nem világos a dolog. Tudom, hogy mélykúti szivattyúval megoldható. Ha leegyszerűsítem a dolgot és egy szelepet tennék fent a csőre , a levegőt kiszívatnám , akkor a víznek fel kellene, hogy jöjjön , akár 20m ről is, gondolom én. Azt hiszem a norton kútaknál is a kart mozgatjuk, akkor levegőt szív ki a csőből és fent egy vasgolyó nem engedi vissza a vizet.(azt nem tudom, hogy hány méterig működik) Végül is a szivattyú is ezt csinálja.

Megoldható esetleg a vízfelszívás úgy, ahogy az elektromos festékszóró működik?

Azt tudom, hogy működik az a megoldás, hogy a cső alján visszafordítunk egy vékonyabb csövet és benyomjuk a csőbe pár centire, a vékony csőbe nyomást adunk és feljön a víz (kút tisztításhoz szokták alkalmazni). Végül találtam egy linket : [link] Ez akkor kamu?

2021. jan. 27. 17:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A 10 méternél magasabb vízoszlop a saját súlyától elszakad, ezért lehet kb. 8 méterről felszívni a vizet csak.

"akkor a víznek fel kellene, hogy jöjjön , akár 20m ről is, gondolom én"

Rosszul gondolod. A fentiek miatt.

2021. jan. 27. 17:59
 2/12 anonim ***** válasza:
80%

Jezusom... altalanos iskolas fizika.

Szivo rendszeru szivattyuval az elmeleti hatar 10m lenne, mivel pont ekkora vizoszlopnak felel meg a legkori nyomas. De mivel a viz alacsony nyomason 100 fok alatt is forrni kezd es a vizoszlop feletti vakuum sosem lesz teljes, ezert a gyakorlati hatar ennel kisebb. 8m-t azert mondanak, hogy a cso vegen legyen egy kis nyomas, ne csak folydogaljon a viz.

2021. jan. 27. 18:43
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezért használnak búvár szivattyút. Igazán egyik tanárom úgy mondta, valójában "nyomattyú"-nak kéne nevezni. Mert a víz nehezen szívható, de nyomni jól lehet.
2021. jan. 27. 21:02
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A kútfúró ért a szakmához, kedves MaciLaci, te meg a fizikához teljesen antitálentum vagy sajnos. A legegyszerűbben úgy tudom elmagyarázni, hogyha a bankszámládhoz van hitelkeret, akkor nem csak addig tudsz vásárolni, míg a pénzed el nem fogy nulláig, hanem átcsaphatsz mínuszba (adósságba).

Na, ez a szivattyú esetében nincs így, csak nulláig tudsz szivattyúzni. Ha egy húszméteres (átlátszó) csövet felállítasz, beforrasztod az alját, teleöntöd vízzel, és az egészet megfordítod, hogy fent legyen a leforrasztott rész, akkor a vízoszlop lezuttyan és körülbelül 10 méteres szinten megállapodik, és felette vákuum lesz. Úgy mint a képen, csak mivel higannyal van ábrázolva és a higany sűrűsége 13-14-szerese a vízének, ezért más a magasság.

[link]

Namost ha te a fenti részt megfúrnád és tovább szivattyúznád, teljesen hiába fáradnál, mert a vákuumot nem tudod tovább szívni. Jól mondják az előttem szólók, hogy a szivattyú elnevezés csalóka, mert vele szívni csak 1 atm nyomáskülönbséget tudunk. Nyomattyúzni meg felfelé bármeddig. Szóval én is inkább kompresszornak nevezem, mint szivattyúnak.

Tehát hallgass a kútfúróra, és helyezzétek lentebb a kompresszort úgy, hogy a nyugalmi vízszintnél ne legyen 5-6 méterrel fentebb. Felfelé nyomni már bár bármennyit fog tudni, legfeljebb ami többet tud, drágább :-)

2021. jan. 27. 22:04
 5/12 anonim ***** válasza:
69%
Ember... általános iskolai fizika.
2021. jan. 28. 01:18
 6/12 Wadmalac ***** válasza:

" Végül találtam egy linket : [link] Ez akkor kamu?"

Nem hiszem, hogy kamu, viszont szerintem trükköz valahogy.

Két mód jut csípőből eszembe, amivel 10 m-nél magasabbra is tudsz vizet SZÍVNI, de a kapilláris itt szerintem kizárható, marad egy.

A csőbe leküldesz egy külön kisebb csövön sűrített levegőt, belebugyborékoltatod a felszívó csőbe. Ezzel a csőben lévő víz-levegő együttes sűrűsége jócskán lecsökken, ezt a "habot" magasabbra lehet szívni.

Persze akkor ez periodikus működésű, nem folyamatos, kell egy gáztalanító lépés, ahol a víz leadja a bubit, szóval lesz egy szívott vákuumtartályod, amiből akkor tudsz vizet kivenni, amikor éppen nem szívsz fel, vagy onnan egy plusz nyomó pumpával továbbítod.

Lehet, hogy ez a szivattyú nem pontosan így működik, de valami hasonló lehet.

Az tuti, hogy tíz méternél több vízoszlop "önszántából" légköri nyomáson nem jön fel.

2021. jan. 28. 10:52
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
A mélyszívófej valóban felhozza a vizet 20-25 méterről. Hívják mamutszivattyúnak is,bár a klasszikus mamut az sűrített levegős. Úgy működik, hogy a szivattyú nyomóágát megcsapolják, és egy csövön visszavezetik a víz egy részét a mélyszívófejbe. Ott egy fúvókán (injektor) "megtolják) a felszívandó vizet. Ezzel a mechanikai rásegítéssel tudnak a szivattyún dobni 10-15 métert pluszban, cserébe viszont jócskán leesik a vízhozam. Én használtam ilyet, a 60 l/perc szivattyú felhozott 10-15 l/perc mennyiséget.
2021. jan. 28. 15:43
 8/12 A kérdező kommentje:
A technológia nagyon érdekes, akkor megoldható ez egyszerűbben?, is. pl. Van egy 3/4" os kpe cső ,63mm es cső van a fúrt kútnak, a 3/4 " os cső alján van egy lábszelep , pár centivel feljebb egy 1/2" os csővet csatlakoztatok , amit a szivattyú kimenetére kötök , a kimenetről megy a felhasználási helyekre is a víz. Feltöltöm vízzel az egész rendszert , végül is nyomás alatt fogja tartani a 3/4" os csővet , a lábszelep felé nem tud menni, hanem csak a szivattyú felé mehet a víz és beindulhat a rendszer , talán 15-20m mélyről is így felhozhatja a vízet, elméletben , gyakorlatban nem tudom , hogy ez így működhetne-e .
2021. jan. 28. 17:23
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
A mélyszívófej egy öntvény szerelvény, pontosan méretezve van a belseje, az átmérők, injektor. Az egész cuccnak kell a minimálisan 100-as átmérő, a 63-ba nem fér bele. A 63-as csőbe lehet venni 2" mélykútszivattyút, bár lehet a kpe csőbe megszorul, mert eleve a kpe csőnek vastag a fala, másrészt nem biztos hogy egyenes a lerakás. Az ilyen mókmester kutakból kompresszorral szokták felhozni a vizet célszerűen egy 1000 literes IBC tartályba, abból meg szivattyúval akkora nyomást csinálsz amekkorát csak akarsz.
2021. jan. 28. 18:34
 10/12 anonim ***** válasza:
Mivel nyilvanvaloan vagy nem olvastad el amit irtunk, vagy egyszeruen nem erted a fizikajat, javaslom bizz meg a kutas szakiban, akinek megvan legalabb a 8 altalanosa. Szivo rendszeru szivattyuval nem tudsz 10m fole menni, akarmit vajakolsz a csovekkel. Ha ilyen melyrol kell viz, akkor csak a jo draga csavarorsos, vagy az olcso (es nyilvan gyakrabban elromlo) vibracios nyomoszivattyu a megoldas.
2021. jan. 28. 18:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!