Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent a kapcsolt gén(ek)?

Mit jelent a kapcsolt gén(ek)?

Figyelt kérdés
2021. jan. 23. 21:27
 1/5 anonim ***** válasza:
Gondolom azt tudod hogy mik a gének. Amikor a petesejt és a hím ivatsejt egy sejtté lesznek a kromoszómák között rekombináció történik, azaz a kromoszómák bizonyos helyen megszakadnak és kombinálódnak. A kapcsolt gén kifejezés azt jelenti, hogy ezek a gének általában nem szakadnak el, így együtt öröklődnek. Ilyen pl a kék szem szőke haj jellegzetes együttese. Persze ez nem törvény, csak jellegzetes
2021. jan. 24. 01:51
 2/5 sadam87 ***** válasza:

Az öröklődés szempontjából az első válaszoló tökéletesen leírta, mit jelent, ha két gén kapcsolt: kis valószínűséggel rekombinálódnak. (A szülői allélkombinációk gyakoribbak az utódok között, mint a rekombinánsok.)

Fizikailag pedig akkor kapcsolt két gén, ha egy kromoszómán, egymáshoz viszonylag közel helzekednek el. (Mivel ekkor lesz közöttük ritka a rekombináció.)

"lyen pl a kék szem szőke haj jellegzetes együttese."

Na, ezt én így nem merném kijelenteni. Már csak azért sem, mert mindegyiket több, különböző gén is kialakíthatja. Kék szemszínt ppéldául az OCA2 és a HERC2 gén recesszív allélja is okozhat. Ezek mindketten a 15. kromoszómán helyezkednek el (és ráadásul viszonylag szorosan kapcsoltak).

[link]

[link]

[link]

A szőke hajjal meg tényleg rengeteg allélt hoznak kapcsolatba (az alapján, amit írnak, többször is megjelent az evolúció során). Az észak-európai népeknél például - ha jól olvasom - a KTLG gén egyik allélja okozhatja a szőke hajszínt. Ez a 12. kromoszómán van.

[link]

[link]

Ugyanakkor TYRP1 gén allélja is okozhat szőke színt, ez a Salamon-szigeteki népességnél jellemző. Ez a gén a 9. kromoszómán van.

[link]

[link]

Tehát biztos vannak olyan, a szőke hajszín kialakulásában szerepet játszó gének, amelyek nem kapcsoltak a kék szemszínért felelős génekkel. Természetesen lehet, hogy olyan is van, ami kapcsolt.

Kapcsoltásgra szerintem a legtriviálisabb példák az X kromoszómán öröklődő gének. (Már csak azért is, mert ilyenek a középiskolai anyagban is szerepelnek.) Például a vérzékenység és a pirso-zöld színtévesztés X kromoszómához kötötten öröklődik, tehát (többé-kevésbé) kapcsoltan öröklődik. (Őszintén szólva nem tudom, milyen messze vannak egymástól, ha nagyon távol, akkor lényegében függetlenül öröklődnek.)

2021. jan. 24. 11:34
 3/5 anonim ***** válasza:

Lenne kérdésem a vérzékenység - piros-zöld színtévesztés kapcsoltsághoz. Ez az egyik, vagy mindkét típusú piros-zöld tévesztésre vonatkozik? Másik kérdés, hogy ezek milyen valószínüséggel fordulnak elö fenotípusosan kapcsolva, illetve családon belül mennyire jelentkezik ugyanaz a kapcsoltság? Azért kérdezem, mert én is piros-zöld tévesztö vagyok, öcsém is, nagyapánktól örököltük (természetesen az anyaitól), viszont vérzékenység egyikünknél sem lépett fel. Azt tudom, hogy a színtévesztés recesszív allél, a vérzékenység is az? A vérzékenységet apai ágon is lehet örökölni, és ebböl kifolyólag nem jelentkezett nálunk, mert töle a domináns nem-vérzékenyest kaptuk?

Remélem érthetöen fogalmaztam.

2021. jan. 25. 10:15
 4/5 sadam87 ***** válasza:

"Ez az egyik, vagy mindkét típusú piros-zöld tévesztésre vonatkozik?"

Azt hiszem, mindkettő így öröklődik, de nem vagyok benne 100%-ig biztos.

"Másik kérdés, hogy ezek milyen valószínüséggel fordulnak elö fenotípusosan kapcsolva, illetve családon belül mennyire jelentkezik ugyanaz a kapcsoltság?"

Ha arra vonatkozik a kérdés, hogy gyakoribb-e a piros-zöld színtévesztők között a vérzékenység, mint a ne színtévesztők, akkor válasz, hogy nem hiszem. Tehát egyáltalán nem szükségszerű, hogy együtt forduljanak elő. (én is ismertem/ismerek több pirso-zöld színtévesztőt, és egyik sem vérzékeny).

"a vérzékenység is az?"

A vérzékenységet is recesszív allél okozza. (Legalábbis ezt a típusát, mert annak is lehet más oka.)

"A vérzékenységet apai ágon is lehet örökölni, és ebböl kifolyólag nem jelentkezett nálunk, mert töle a domináns nem-vérzékenyest kaptuk?"

Nyilván lehet, de hogyha az X kromoszómához kötött vérzékenyésgről van szó, akkor a nagyapádnak vérzékenynek kellett volna lennie, ha hordozza az allélt. Ha nem volt vérzékenység a családban, akkor nem nagyon valószínű, hogy meglenne az allél bárkinél.

2021. jan. 25. 10:54
 5/5 anonim ***** válasza:
Köszönöm a választ! Tudom utána nézhetnék én is, de eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy konkrét kérdésekre sokszor nem talál az ember ingyenes tudásanyagot, vagy nem ismerem a kellö linkeket.
2021. jan. 25. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!