A DNS mennyire "erős" sav?





A pH értéket egy adott koncentrációjú oldatban lehet kiszámolni, illetve mérni. Tiszta DNS esetében tehát nem lehet pH-ról beszélni, illetve DNS oldat esetében is függ a koncentrációtól. (Az első válaszoló - feltételezem - az intracelluláris oldat pH-járól ír, az valóban nagyjából ennyi, de azt nem csak a DNS befolyásolja.)
Ha egy adott vegyület savasságát akarjuk számszerűsíteni, akkor a savállandót (Ka), illetve ennek negatív tizes alapú logaritmusát (pKa) szokták használni. Minél erősebb a sav, annál alacsonyabb a pKa érték.
A DNS-ben a foszfátcsoport okozza a savas jelleget. Ennek a pKa értéke nagyjából 2 körüli az általam talált források alapján. (De úgy látom, nem olyan egyértelmű a dolog.)
Összehasonlítás képpen: az ecetsav pKa értéke kb. 4,76, a tejsavé 3,86, a foszforsav első disszociációjához tartozó pKa érték 2,14. Itt még látható pár példa:
Az erős savak esetében a pKa érték bőven 0 alatti. (De náluk sokszor nem is használjuk a savi egyensúlyi állandót, hanem úgy vesszük, hogy teljesen disszociálnak.)
A DNS-nél bonyolítják a helyzetet a bázisok, hiszen ezek protont tudnak felvenni, így csökkentik a savas jelleget (de ez a hatás tudtommal nem annyira jelentős).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!