Szerintetek meg fog az emberiség valaha telepedni egy másik bolygón?
A Mars már tervben van (sőt, lakhatóvá tétele is).
Valószínűleg a Naprendszert nem fogjuk tudni elhagyni, legfeljebb többszáz év múlva.
Én azt tudom elképzelni, hogy amikor nagy baj lesz, akkor embereket felpakolnak egy kvázi lélekvesztőre, mint annak idején a Mayflower legénysége, felküldik őket az űrbe, és ha szerencséjük lesz, találnak lakható bolygót, ehhez persze több generációnak az űrhajón kell felnőnie és leélnie az életét.
"ha szerencséjük lesz, találnak lakható bolygót"
Olvass kevesebb fantasy-t.
Mire idáig eljutunk, 1000 fényéves körzetben minden lakható bolygóról pontos katalógusunk lesz.
Esetleg a lakóikról is. A robotszondákat már feltalálták.
Ja, és egy bolygónak nem kell feltétlenül lakhatónak lennie, hogy ugródeszkának használjuk.
A Marsot jó eséllyel meg fogjuk látogatni a közeljövőben.
A naprendszerben egyéb más bolygók nincsenek, amiknek az ember egyáltalán a felszínére léphetne, annyira extrémek a körülmények: vagy túl közel, vagy túl távol vannak a Naptól.
Más naprendszerek meglátogatása teljesen esélytelen.
A valaha általunk készített leggyorsabb űreszköz sebessége ~17 km/h.
A fénysebesség ~300 000 km/h.
A legközelebbi csillag a Proxima Centauri, ~4,2 fényév távolságra van, azaz a jelenlegi tehnológiával 72 000 évig tartana az utazás.
Ez nagyságrendileg akkora idő, mint amennyi ideje egyáltalán a homo sapiens sapiens(modern ember) létezik.
Még 10x ilyen gyors utazás esetén is 7200 évig tartana az út, ez több, mint amennyi ideje emberi civilizációról beszélhetünk egyáltalán.
A térhajtóműveket meg hasonló sci-fi utazási megoldásokat hagyjuk, mert a tudomány jelenlegi állása szerint ilyesmi nem lehetséges - márpedig nagyon sok mindent tudunk már a térről és időről.
A másik kérdés, hogy megtelepedünk-e valaha más bolygókon?
Szerintem ez is esélytelen.
Az egyetlen szóba jöhető bolygó ilyen szempontból a Mars, viszont ha megtelepedésen azt értjük, hogy a Földtől teljesen függetlenül, pusztán az ott rendelkezésre álló erőforrásokat használva, hosszú távon, 10-20-100 generáción keresztül, fenntartható módon éljenek ott emberek, akkor szerintem ez nem fog bekövetkezni.
Még a Mars viszonylag "barátságos" felszíne is túlságosan élhetetlen ehhez.
#7 - egyetértek veled, ennyi módosítással:
"A valaha általunk készített leggyorsabb űreszköz sebessége ~17 km/s.
A fénysebesség ~300 000 km/s."
"A naprendszerben egyéb más bolygók nincsenek, amiknek az ember egyáltalán a felszínére léphetne"
Jupiter néhány holdja azért még esélyes.
De a jövőben nem lesz ilyen probléma. Ahol hidrogén van, meg esetleg még néhány anyag, ott bárhol meg tud telepedni az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!